Balkan Vesti

Tajni tunel otkriven ispod zgrade Višeg suda u Podgorici, a u njemu pola tone kokaina

tunel
Foto: Uprava policije CG

„Crna Gora jeste zemlja čudesa, jer u posljednje vrijeme što se u našoj državi može desiti malo gdje drugo je moguće. Kao prvo, da neko prokopa tunel od strambene zgrade do deopa Višeg suda, a da obezbjeđenje ne čuje apsolutno ništa. Da stvar bude još poražavajuća, tunel je otkriven zbog promaje u depou, a ne radom nadležnih institucija“, ovako je započela svoj izveštaj informativna redakcija crnogorskog Adria TV-a neverovatnu vest da je u Podgorici otkriven tunel poput onih u Južnoj Americi i Meksiku koji vešto kopaju pripadnici narko-kartela, a sve to ispod zgrade Višeg suda.

Oni dalje podsećaju da ovo nije jedina stvar gde su zakazale ondašnje institucije.

„Prije godinu i po u magacinu Volija pronađeno je pola tone kokaina, a nije ga pronašla ni policija ni obavještajne službe, već radnici koji su vidjeli pošiljku među bananama i pozvali policiju“, navode novinari ovog kanala.

Tunel ispod Višeg suda je sasvim slučajno, nezvanično je rečeno Libertasu, otkriven tokom popisa materijala u depou, nakon uviđaja policije i tužilaštva, koji su obavili zbog sumnje da je taj magacin obijen.

Jedna od zaposlenih u sudu požalila se koleginici na pauzi da “klima jako bije u prostoriji”. Koleginica joj je, navodno, odgovorila da tu nema klima-uređaja, nakon čega su i otkrili da je promaja izbijala iz iskopanog tunela.

Tunel je dugačak oko 40 metara i vodi od depoa Višeg suda do stambene zgrade preko puta. Šta mu je bila namena zasad nije poznato ali postoje dve verzije. Prva, da se otuđi dokazni materijal iz depoa Višeg suda i druga da posluži za bekstvo nekom od članova kriminalnih klanova.

„Šta god bila namera jasno je da je ovo veliki šamar Crnoj Gori, pogotovo na putu ka Evropskoj uniji, gdje smo nekada bili predvodnici“, navodi se u novinarskom izveštaju.

Oni navode da će još veći šamar biti činjenica (ukoliko se dokaže) da je promaja najzaslužnija za otkrivanje tunela.

Drogu otrkili radnici

U istom tom depou do kojeg je prokopan tunel, čuva se pola tone kokaina koju su pronašli radnici u magacinu i pozvali policiju. Zanimljivo, ni nakon nešto više od godinu i po ne zna se čijih je pola tone kokaina pronađeno u magacinu kompanije Voli u Podgorici, a Specijalno državno tužilaštvo (SDT) ne odgovara na pitanja o toj istrazi.

U magacinu te kompanije droga je pronađena 12. januara 2022. godine i to nakon što su, tvrdili su zvaničnici, radnici primetili sumnjive paketiće u paketima banana.

Nedugo nakon što je policiji prijavljeno da je u magacin stigao tovar koji nisu naručili, uhapšen je špediter Đoko Drobnjak, koji je oslobođen optužbi da je odgovoran za šverc pola tone kokaina iz Ekvadora u Crnu Goru.

To je, međutim, bilo jedino hapšenje u čitavom švercerskom lancu, ali se ispostavilo da je bilo pogrešno, navodi se u izveštaju crnogorskih medija.

“Vijesti” nezvanično saznaju da nadležni za tu isporuku sumnjiče jednog Budvanina, međutim, te informacije nisu zvanično potvrđene.

SDT nije odgovorio “Vijestima” na pitanja poslata 21. jula, a nisu odgovarali ni u vreme kada je na funkciji zamenika glavnog specijalnog tužioca bio sada uhapšeni Saša Čađenović. Čađenoviću su pitanja poslata još 18. februara 2022. godine.

I tada i 21. jula 2023. godine, “Vijesti” su SDT pitale šta je do sada urađeno u istrazi zaplene pola tone kokaina u magacinu Volija, ali i da li je utvrđeno gde je skupoceni prah trebalo da završi.

Bez odgovora ostala su i pitanja jesu li u toj istrazi saslušani vlasnik kompanije Voli, Dragan Bokan, i vlasnik kompanije Debri Izet Rastoder, i ako nisu, zbog čega.

Nakon zaplene kokaina, iz kompanije Voli saopštili su da nemaju nikakvog dodira s poručenom robom od početne tačke u Južnoj Americi, transporta i prijema u Luku Bar, carinjenja i špedicije, dok je ne preuzmu u Logističkom centru.

Rastoderova kompanija Derbi dobavljač je banana u kojima je kokain pronađen.

Optužbe pale u vodu

Nakon što je u magacinu trgovinskog lanca pronađena droga i uhapšen špediter, SDT i Uprava policije organizovali su konferenciju za medije, na kojoj su se pohvalili rezultatima.

Iako su tada saopštili da ga sumnjiče da je deo kriminalne organizacije formirane tokom 2021. godine na teritoriji Crne Gore, Slovenije, Ekvadora i drugih država, njihove optužbe pale su pred Višim sudom koje je potvrdilo ono što je Drobnjak govorio odmah nakon hapšenja – da nije kriv.

Iz SDT-a nikada nije saopšteno ko su članovi krimi-ekipe koja je krijumčarila kokain, niti je iko optužen za tu isporuku droge, iako su dva dana nakon zaplene utvrdili da je jedan od osumnjičenih “službenik nama poznatog privrednog društva iz jedne od zemalja u kojima je formirana ova kriminalna organizacija”.

“Dokazi upućuju na činjenicu da su pripadnici ove kriminalne organizacije postala i neidentifikovana lica na čijem utvrđivanju identiteta se intenzivno radi, koja su imala unaprijed određeni zadatak i ulogu u okviru ove kriminalne organizacije”, saopšteno je tada na konferenciji.

Specijalni tužilac Miroslav Turković u januaru 2022. godine pojasnio je da se radi o državljanima Crne Gore, koji su imali određene aktivnosti i obavljaju delatnosti u slobodnoj carinskoj zoni u Luci Bar.

Kako je tada rekao, njihov zadatak je bio da, postupajući po naredbama i uputstvima organizatora kriminalne organizacije, prikrivaju kontejnere u kojima se nalazi droga, da uzmu kokain i predaju ga drugim pripadnicima kriminalne organizacije.

Droga zaplenjena u magacinu kompanije Voli u Crnu Goru je ušla 2. januara 2022. godine, brodom „Spirit of Chennai“, na kojem je bilo utovareno 109 kontejnera, od kojih je 70 sadržalo pošiljku s bananama.

Bivša direktorka Uprave prihoda i carina, Milena Petričević ranije je rekla da su carinici odmah registrovali sumnjivu pošiljku, ali je u dogovoru sa specijalnim tužilaštvom odlučeno da se pošiljka prati i kontroliše do terminala u Podgorici, odakle je novom procedurom trebalo da bude propuštena do skladišta kupca.

Katnić govorio o članovima krimi-organizacije

Bivši glavni specijalni tužilac, Milivoje Katnić na istoj konferenciji za medije je tvrdio kako je zaplenjeni kokain izuzetne čistoće, 96 odsto, ali i da je taj kokain trebalo da bude ukraden iz skladišta koje je u mraku, a ne da dođe u “Voli”.

Tadašnji GST je saopštio da su otkrili članove kriminalne organizacije u Ekvadoru, Sloveniji i Crnoj Gori:

“Samo nam trebaju imena, ali ona su zabilježena… Ne mogu sad reći da li se radi o Gezemanu ili nekome drugome. Pa smo otkrili i nekoga od ovih iz Slovenije, pa nekoga ovdje i prekinuli smo im modus vivendi.”

Katnić je tada saopštio da je tri puta ukraden kokain iz mračnog skladišta Slobodne carinske zone, ali i da je Voli više puta tražio da se proveravaju kontejneri kojima stiže roba za taj trgovinski lanac, a da je takav zahtev kompanija poslala i za kontejner u kom je, uz banane, utovaren i skupoceni beli prah.

Na paketima kokaina zaplenjenog u Beogradu zaštitni znak Kristijana Ronalda, ali i slika Gavrila Principa

Share via
Copy link