Magazin Svet

U strahu od biološkog rata SZO poziva Ukrajinu da uništi sve patogene u laboratorijama

ukrajina-patogeni

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) savetovala je Ukrajini da uništi sve opasne patogene koji se čuvaju u javnozdravstvenim laboratorijama u zemlji, kako bi sprečila svako potencijalno širenje bolesti među stanovništvom, potvrđeno je Rojtersi.

Stručnjaci za biosigurnost rekli su da su ulazak ruskih trupa u Ukrajinu i bombardovanje gradova povećali rizik od „bega“ patogena koji izazivaju bolesti, ako bilo koji od objekata u kojima se čuvaju bude oštećen.

Kao i mnoge druge zemlje, Ukrajina ima javnozdravstvene laboratorije koje istražuju kako ublažiti pretnje opasnih bolesti koje pogađaju životinje i ljude, uključujući kovid-19.

U odgovoru na pitanja Rojtersa o saradnji s Ukrajinom pre i tokom ruske invazije, SZO je potvrdio da je nekoliko godina sarađivao s ukrajinskim laboratorijama na promovisanju bezbednosnih praksi koje pomažu u sprečavanju „slučajnog ili namernog oslobađanja patogena“.

– Kao deo ovog rada, SZO je snažno preporučio ministarstvu zdravstva Ukrajine i drugim nadležnim telima da unište patogene visoke pretnje kako bi sprečili potencijalno izlivanje – objavio je SZO.

SZO nije želeo da kaže kada je dao preporuku niti je naveo pojedinosti o vrstama patogena ili toksina smeštenih u ukrajinskim laboratorijama. Agencija takođe nije odgovorila na pitanja jesu li njene preporuke usvojene.

Podsetimo, u sredu je portparolka ruskog ministarstva spoljnh poslova Maria Zaharova ponovo iznela višegodišnju tvrdnju da Sjedinjene Američke Države upravljaju laboratorijomm za biološki rat u Ukrajini.  Kijev i Vašington su optužbu odbacili više puta.

Zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland kazala je da u Ukrajini postoje biološki istraživački objekti, kao i da Kijev i Vašington sada rade na sprečavanju da materijali koji su tamo akumulirani dospeju u ruke ruskih snaga.

Ministarstvo odbrane Rusije održalo je prezentaciju na kojoj su tvrdili da su Sjedinjene Američke Države potrošile više od 200 miliona dolara na rad bioloških laboratorija u Ukrajini, a koje su učestvovale u američkom vojno-biološkom programu.

Zvaničnici UN-a su rekli da SZO u svom radu sa Ukrajinom ne prepoznaje bilo kakve aktivnosti u zemlji koja bi prekršila međunarodne ugovore, „uključujući hemijsko ili biološko oružje“.

Saopštenje SZO Rojtersu odnosilo se isključivo na laboratorije javnog zdravlja.

Agencija je saopštila da ohrabruje sve strane da sarađuju u „bezbednom uklanjanju svih patogena na koje naiđu, i da posežu za tehničkom pomoći po potrebi“. Ponudila je pomoć kad god je to moguće sa tehničkim uputstvima i koordinacijom.

Izvor: N1

UŽIVO: Ruska vojska na 25 kilometara od centra Kijeva, eksplozije u Dnjepru

Luftika

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Kako SZO zna sta tamo ima i cemu sluzi. Vidi se da Rusi jako dobro znaju sta se u stvari desava, pa ce pokazati svetu istinu. Ne moze jednostrano da se posmatra svet.

213 Shares
213 Shares
Share via
Copy link