Magazin

SZO objavila u kojoj meri je veštački zaslađivač aspartam kancerogen

shutterstock1745627870-830x0
Foto: Shutterstock

Ovo saopštenje sa nestrpljenjem je čekalo više milijardi ljudi.

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) i Svetska zdravstvena organizacija (SZO), kao i Zajednički stručni odbor za prehrambene aditive (JECFA) objavili su danas procenu uticaja po zdravlje veštačkog zaslađivača aspartam.

Pozivajući se na „ograničene dokaze“ o karcinogenosti kod ljudi, IARC je klasifikovao aspartam „moguće kancerogenim“ za ljude, dok je JECFA ponovo potvrdila prihvatljiv dnevni unos od 40 mg/kg telesne težine, navodi se u zvaničnom saopštenju SZO.

Kategorija „moguće“ koristi se kad postoje „ograničeni“ dokazi u ljudima ili podacima iz životinjskih eksperimenata. Ona uključuje dizel, talk na perineumu, nikl, aloe veru, azijsko ukiseljeno povrće i čitav niz hemijskih supstanci.

Kako je navela tehnolog Jelena Milanović iz kompanije „Bibli“, „aspartam je najrasprostranjeniji veštački zasladjivač, najčešće kosišćen kao alternativa za šećer od koga je slađi čak za 200 puta“.

JECFA ga smatra od 1981. godine sigurnim za konzumaciju, unutar prihvaćenih dnevnih granica. Međutim, večito je bio meta polemilka, evo i zašto.

– Produkti razgradnje aspartmana su dve aminokiseline – fenilalanin (50%) i aspartične kiseline(40%) i metil estar koji se nekoliko sati nakon konzumacije pretvara u mentol (10%). Iako dokazano toksičan mentol u neznatnoj koncentraciji se izlučuje iz organizma putem urina i ne zadržava u organizmu. Iz tih razloga o aspartmanu se vodi večita polemika – dodala je ranije Milanovićeva za Telegraf Biznis.

U zvaničnom saopštenju Svetske zdravstvene organizacije navodi se da su „procene aspartama pokazale da, iako bezbednost nije glavna briga u dozama koje se obično koriste, opisani su potencijalni efekti koji treba da budu istraženi od strane više boljih studija“.

IARC je klasifikovao aspartam kao moguće kancerogen za ljude (Grupa 2B) na osnovu ograničenih dokaza o raku kod ljudi (konkretno, za hepatocelularni karcinom, koji je vrsta raka jetre). Takođe su postojali ograničeni dokazi za rak kod eksperimentalnih životinja i ograničeni dokazi vezani za moguće mehanizme za izazivanje raka.

Grupa 2B je treći najviši nivo od četiri nivoa, i generalno se koristi ili kada postoje ograničeni, ali neubedljivi dokazi za rak kod ljudi ili ubedljivi dokazi za rak kod eksperimentalnih životinja, ali ne oboje.

JECFA je zaključila da procenjeni podaci ne ukazuju na dovoljan razlog za promenu prethodno utvrđenog prihvatljivog dnevnog unosa od 0–40 mg/kg telesne težine za aspartam.

Komitet je stoga ponovo potvrdio da je bezbedno za osobu da konzumira veštački zaslađivač u okviru ovog ograničenja dnevno.

Na primer, sa konzervom dijetalnog bezalkoholnog pića koja sadrži 200 ili 300 mg aspartama, odrasla osoba težine 70 kg bi morala da konzumira više od 9-14 konzervi dnevno da bi premašila prihvatljiv dnevni unos, pod pretpostavkom da nema drugog unosa iz drugih izvora hrane.

Ipak, malo je verovatno da će se upotreba aspartama „zabraniti“.

– JECFA je takođe razmotrio dokaze o riziku od raka, u studijama na životinjama i ljudima, i zaključio da dokazi o povezanosti konzumiranja aspartama i raka kod ljudi nisu ubedljivi – rekao je dr Moez Sana, šef SZO za Standarde i naučne savete u jedinici za hranu i ishranu.

– Potrebne su nam bolje studije sa dužim praćenjem i ponovljenim upitnicima o ishrani u postojećim grupama. Potrebna su nam nasumična kontrolisana ispitivanja, uključujući studije mehaničkih puteva relevantnih za regulaciju insulina, metabolički sindrom i dijabetes, posebno u vezi sa karcinogenošću – dodao je.

IARC i SZO će nastaviti da prate nove dokaze i ohrabruju nezavisne istraživačke grupe da razvijaju dalje studije o potencijalnoj povezanosti između izloženosti aspartamu i uticaja na zdravlje potrošača.

Čitajte Luftiku na Google vestima

Farmaceutski gigant optužen zbog kancerogenog talka u puderu za bebe

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link