Svet

Investitoru pala prodaja, pa svakom kupcu stana poklanja svinjče od 100 kg

gradilište
Foto: Gradnja

Kineska megakompanija Evergrande, zbog ukupnog duga od 300 milijardi dolara smatra se najzaduženijom građevinskom kompanijom na svetu. Ona još uvek nije ponudila plan o restrukturiranju duga, kako je kreditorima obećala da će učiniti do 31. jula, prenosi Index.hr.

Reč je o ogromnoj kompaniji sa više od 120.000 radnika, 70 milijardi dolara prihoda godišnje i više od 1.300 projekata u 280 gradova.

Sve je počelo još u decembru 2021, kada Evergrande nije platio 1.2 milijarde dolara duga međunarodnim investitorima, zbog čega je kreditni rejting kompanije spušten na status “ograničeno neizvršenje obaveza”. To znači da kompanija ima velikih poteškoća s otplatom duga i da se može ubrzo naći u procesu bankrota.

– S obzirom na rizike sa kojima se kompanija trenuto suočava, odbor za upravljanje rizicima kineske grupe Evergrande koristi sve svoje resurse i aktivno će sarađivati sa kreditorima, saopšteno je krajem 2021. iz te kompanije.

U odbor su uključeni pripadnici državnog sektora, jer je Komunistička partija zabrinuta zbog mogućeg širenja sistemskog kolapsa preko građevinskog sektora. Poslovi te kompanije uključuju i proizvodnju električnih automobila, hrane i pića, zabavne parkove, zdravstvo i medije, a ona poseduje čak i jedan od najvećih fudbalskih klubova u Kini, Guangdžou FC. Otkada su problemi sa dugom počeli, Evergrande grupa pokušava da proda sve što ne spada u građevinski biznis.

Finansijski rezultati se skrivaju

Finansijski izveštaj za 2021. još nije objavljen i to se pravdalo posledicama pandemije. Iako su postojali planovi da državne kompanije pomognu i pokruju dugove, to se verovatno neće dogoditi. Ipak, Komunistička partija Kine je uključena u rešavanje tog slučaja, a već se implementiraju politike da se spreči širenje problema u celom sektoru za nekretnine.

Strani investitori, kojima grupa duguje, žale se na manjak transparentnosti i na to da su izopšteni od celog procesa restrukturiranja, u koji su usko uključene državne vlasti. Pukotine u sektoru nekretnina se šire i među drugim gigantima pa tako grupacija „Sunac“, treća najveća u Kini, u aprilu 2022. nije uspela da vrati dug od 743 miliona dolara. Na listi se našlo još nekoliko grupacija koje su propustile da izmire svoja dugovanja.

Prognoze nisu optimistične

Procenjuje se da građevinski sektor direktno i indirektno iznosi od 25 do 30 odsto BDP-a Kine, puno više nego u EU i SAD-u. Kreditna agencija “Standard & Poors” procenjuje pad prodaje nekretnina 2022. za 28 do 33 odsto. Anketa koju je sprovela jedna privatna istraživačka kompanija pokazala je pad prodaje sto najvećih građevinskih kompanija za čak 59 odsto u maju ove, u odnosu na maj prošle godine.

Koliko je situacija zabrinjavajuća govori podatak da su neke regionalne građevinske kompanije oglašavale da će prihvatiti zalog za kupovinu nekretnine u pšenici i luku, kako bi se olakšalo farmerima da ulažu u nekretnine. Još bizarnije ili inovativnije, kompanija “Poly Real Estate” vodila je marketinšku kampanju s obećanjem da će kupcima pokloniti svinju od 100 kilograma ako kupe nekretninu u njihovom stambenom projektu u gradu Lianiungang u istočnoj pokrajini Đangsu. Fabrika je čak ponudila da zakolje svinju za kupce.

“Kupite kuću i dobijte svinju Pepa. Ostvarite dobar život u jednom koraku”, glasio je oglas, koji je koristio popularni britanski crtani lik.

Glas o inovativnim metodama se brzo proširio medijima i društvenim mrežama u Kini, a nešto kasnije su vest preneli i mediji sa Zapada.

Građani odbijaju da plaćaju kredite za nekretnine koje nisu izgrađene

Protesti nezadovoljnih malih kupaca nekretnina šire se kao požar, a neki su bankama prestali da vraćaju kredite za nekretnine kojima kasni izgradnja. Rokovi se probijaju, a cene nekretnina padaju, što znači da su kupci platili veću cenu pre izgradnje nego što sama nekretnina vredi kada se izgradi. Građani se osećaju prevareno, zbog čega su organizovali brojne proteste ispred zgrade Narodne banke Kine u gradu Džengdžou. Država će im isplatiti deo depozita, ali će mnogi ostati bez životne ušteđevine.

Ako uspori Kina, usporiće svet

Kina je država sa dvostruko više radne snage od EU i SAD-a zajedno, a takođe je i neformalna “fabika sveta”, jedan od motora rasta svetske privrede. Stoga, sve što se u njoj događa ima globalne posledice. Kineske vlasti odustale su od ciljanja stope privrednog rasta, iako su početkom godine naglašavale cilj od 5.5 odsto rasta BDP-a. Moguće je da prognoziraju da će bilo kakav rast ove godine biti dobar.

Teško je odrediti koliko su pandemija i karantin odgovorni za probleme sa nekretninama, ali se može zaključiti da bi potencijalno pucanje građevinskog balona u Kini svet mogao gurnuti u duboku krizu.

Izvor: Index.hr

5 kineskih kompanija u Srbiji i njihovi nebrojani gresi i nedela širom sveta

Sandra Žigić

Lingvistkinja bačena u novinarsku vatru. Zaljubljenica u umetnost, mediteranske gradiće i kulinarstvo. Reči i začine biram pažljivo

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

498 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap