Magazin

Svetski rekord: Napravljena najveća baklava na svetu (VIDEO)

Turski kuvari postigli su svetski rekord napravivši najveću baklavu ikada. Baklava ima 518 kilograma, što je za više nego dvostruko više u odnosu na prethodni rekord. Šampionski specijalitet poslužen je gostima „Sajmu gastronomije“ u Ankari.

Mehmet Kanbur, koji je predvodio grupu od 14 kuvara iz cele Turske, rekao je da je baklava teška 518 kilograma, što je više nego dvostruko više u odnosu na prethodni rekord.

Poslastičari su na tom zadatku radili protekla tri meseca. Baklava je pečena u jednoj tepsiji u posebno izrađenoj peći, objavio je list Dejli sabah.

Rekord su potvrdili i predstavnici Ginisove knjige rekorda.

Baklava, o čijem poreklu se spore Grčka i Turska, priprema se sa orasima ili sa pistaćima i sa prelivom od šećera.

Ističući da je cilj da se baklava registruje kao proizvod turske tradicije, Kanbur kaže da je poslata poruka da je vreme za poslastice, a ne za svađe i sukobe u svetu.

„Turska baklava ima svoje mesto kod rođenja i smrti ljudi, tokom Bajrama i svih posebnih dana u našim životima. Pokazali smo svetu najbolju poslasticu. Ovih 515 kilograma baklave dvostruko je više od starog rekorda“, rekao je Kanbur.

Najveća baklava na svetu ispečena je u 2,5 metara širokoj i 7,5 metara dugoj tepsiji. Isečena je na ukupno 11.800 komada.

Idealni ledeni deserti

covid 19 kontakt desk

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

41 Shares
Share via
Copy link