Balkan Svet

Svetski mediji o protestu: Hiljade protestanata i nasilje u Beogradu

Protesti

Brojni svetski mediji su objavili vesti o sinoćnem protestu u Beogradu.

Većina navodi da je povod za protest bila Vučićeva najava policijskog časa, ali ima i onih koji proteste objašnjavaju građanskim odgovorom na predsednikovu ogromnu moć.

Američki ABC Njuz prenosi tekst agencije Asošijejted pres, u kom se navodi da je stotine građana organizovalo protest u centru Beograda protiv, kako je rečeno, populističkog predsednika Aleksandra Vučića.

– Protestanti optužuju predsednika za suzbijanje demokratskih sloboda u ovoj balkanskoj zemlji – navedeno je u uvodu teksta, u kom je opisano i stanje pred izbore u našoj zemlji, te narušavanje osnovnih građanskih sloboda tokom borbe sa pandemijom.

Britanski Gardian u tekstu pod naslovom “Nasilje na protestu u Beogradu nakon obnovljene mere policijskog časa” javlja da su se građani sukobili sa policijom nakon najavljenih mera.

Oni navode da je policija reagovala suzavcem, te da su nove mere borbe sa vurusom najavaljene nakon širenja epidemije. Podsećaju da su Crna Gora i Srbija dve od 15 zemalja kojima je dozvoljen ulaz u Evropsku uniju bez posebnih pravila. Izdvojili su Vučićevu izjavu – Niko ne može podneti ove brojke. Nećemo da ubijamo svoje lekare.

Evropski Zapadni Balkan pisao je o neredima, osvrćući se na popuštanje mera tokom izborne kampanje, te novo pooštravanje nakon što su izbori održani.

Rojters  prenosi kako je grupa opozicionih pristalica organizovala upad u skupštinu, nezadovoljna najavom novog lokdauna. Prenose da je masa uzvikivala “Srbija je ustala” i da je policija koristila suzavac i podsećaju da su srpski lekari i epidemiolozi upozorili na širenje epidemije i situaciju sa popunjenim bolničkim kapacitetima.

BBC piše da je tokom upada u skupštinu povređeno više policajaca i građana. Opisuju da je protest započeo mirno i da su se okupili građani sa svojim porodicama kako bi izrazili nezadovoljstvo najavljenim policijskim časom. Navode i da su za upad u skupštinu od strane naših medija optuženi pripadnici desničarskih organizacija, te da je jedan od njih bio i poslanik koji je podsticao teorije zavere o 5G mreži.

Glas Amerike je izvbestio o masovnom protestu u Beogradu, te kao glavni povod za okupljanje istakao nezadovoljstvo građana načinom vladavine predsednika Vučića. Prenose i da je u nekom momentu protesta došlo do upada u skupštine, te da stražari nisu reagovali. Kao organizatore upada u skupštinu označili su opozicione vođe.

Osvrnuli su se i na navode kritičara u našoj zemlji, prema kojima je Vučić zapravo iskoristio vanredno stanje tokom korona krize, kako bi osigurao svoju moć i prednost u izbornoj trci.

Uznemirujuće scene policijske brutalnosti kakve nismo gledali decenijama (VIDEO)

Ana Marković

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


42 Shares
Share via
Copy link