Magazin

Antonije Veliki, svetac kojeg ne poznaju današnji crkveni prvaci u zatamljenim limuzinama

Danas pravoslavni vernici slave svetog Antonija Velikog, oca hrišćanskog monaštva koji verujućima predstavlja ideal duhovnosti, moralnosti i nepokolebljive vere nasuprot svim iskušenjima.

Prepodobni Antonije Veliki rođen je oko 250. godine u selu Komi blizu Herakleje u imućnoj porodici. Nakon smrti svojih roditelja on je nasledstvo podelio sa sestrom, koju je pritom udomio kod bliskih rođaka (drugi podaci govore da ju je smestio u dom sa ostalim hrišćanskim devicama), a svoj deo je nesebično podelio sirotinji nakon čega je odlučio da život posveti duhovnosti.

sveti antonije
Printscreen

Živeo je kao pustinjak, daleko od sveta i njegovih blagodeti, u beskrajnoj samoći. Nastanio se u pustinji, na obalama Crvenog mora, predavši se u potpunosti molitvama i svetom Pismu.

Njegov životni put se pročuo, okupivši veliki broj svojih učenika i sledbenika sa kojima je umeo dugo razgovarati o biblijskim poukama.

Čuvene su i njegove borbe sa demonima, koji su ga godinama opsedali težeći da mu slome duh. Priviđale su mu se žene kao iskušenje telesne pohote, a bio je i u sumnji da sopstveni čin eskapizma od društvenog života vidi kao potpuno beskoristan.

Jednom prilikom pojavio mu se, po crkvenom predanju, sam đavo pred očima u liku malog crnog dečaka koji mu se obratio rečima: „Pobedio si me“, provocirajući Antonija da upadne u greh gordosti. Antonije ga je upitao ko je, a đavo mu se predstavio kao „duh bluda koji podstiče na telesni greh“.

Po predanju Antonije mu je odgovorio: „Bog je dopustio da mi se javiš crn – radi obelodanjenja tame tvojih zamisli, a kao dečak – radi izobličenja tvoje nemoći. Zbog toga si i dostojan svakog prezira“. Nakon ovih reči, predanja kažu, da se đavo više nikada nije vraćao.

Živeo je kažu 105. godina, a zbog svojih nadljudskih napora da proživi ponizan život, dalje od greha i grešnih misli, kao i odricanja od svih životnih iskušenja predstavlja najsvetliju inspiraciju svim ljudima koji u današnjem svetu teže hrišćanskom idealu.

„A vidi nas sad“

irinej slika
Foto. N. Skenderija

Prvo mi je ovaj Rambov, još jednog Antonija, mini stih pao na pamet. Nisam vernik kakav bih želeo biti, priznajem i sa tim nemam srama. Nadam se da ću u toku svog života, ma koliki on bio, spoznati Sveti duh i njegovu sveopštu prisutnost kako bih lakše svario ovozemaljski besmisao.

Nisam dakle stručnjak niti verski analitičar, ali sam pripadnik SPC-a od dana krštenja kojeg se dakako sećam.

Čitajući malo o svom imenjaku imao sam osećaj divljenja prema istinskom verniku spremnom da život posveti čistoj duhovnosti.

I danas imam ogromno poštovanje prema skromnim monasima koji žive da bi nas grešnike držali u bliskom kontaktu sa Gospodom. A onda sam malo odrastao, pogledao svet oko sebe koji mi je delovao sve kontradiktorniji.

Na stranu svo zlato po crkavama i hramovima širom sveta, što je u direktnoj suprotnosti sa duhovnim uzorima svih religija, sa uzdržavanjima od materijalnog bogatstva i skromnosti kao vrline. Znamo svi da živimo u ideološki nakaradnom svetu koji će progutati sam sebe gladnim očima požude i greha.

Godinama me muči i žulja, da i vi crkveni ljudi koji okupljate svoje stado oko viših vrednosti, morate da svoje ovozemaljske zadnjice tetošite na kožnim i mekanim sedištima bogougodnih skupocenih automobila, koji su karakterističniji ozoglašenim ljudima koji oličavaju nepravdu, bahatost i gordost – svetskim državnicima i glavešinama Koza Nostre.

Na stranu priča o porezima koje crkva ne plaća jer nemam izgrađeno građansko mišljenje i verovatno nisam dovoljno objektivan, ali priče o pedofiliji i podvođenju dečaka i devojčica moraju se rasvetliti radi ugleda onoga kojeg slavimo u hramovima kojima se ponosi naša kulturna baština.

Odricanje i propagiranje skromnosti visokih crkvenih velikodostojnika koji se koriste carskim blagodetima u siromašnoj zemlji kao što je Srbija više je od bezobrazluka. Za to nemam i neću nikada imati poštovanja.

Čast istinskim vernicima, monasima koji dušu svoju predaju Bogu, boreći se sa sumnjama i iskušenjima na svom putu. Ovim drugima želim da im, kao i nama ostalim grešnicima, nebesa sude i zadovolje vrhovnu pravdu.

Prepodobni Antonije Veliki bio je i ostao uzor u vekovima nakon svoje ovozemaljske smrti, a kako će pred Svevišnjeg ovi naši pojedini Pahomiji i Kačavende neka im je sam Antonije u pomoći.

Episkop Irinej Bulović poručuje majci preminulog vladike da bukvalno treba da bude zadovoljna što joj SPC nije uzela i stan

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

28 Shares
Share via
Copy link