Koronavirus Svet

Glavni švedski epidemiolog: Drastično pada broj novozaraženih, bili smo u pravu

anders-tegnel

Andres Tegnel, glavni švedski epidemiolog, održao je danas konferenciju za medije na kojoj je otkrio da broj novozaraženih u Švedskoj rapidno pada.

Švedska je bila jedina zemlja u Evropi koja u martu i aprilu nije uvela drastične mere. Zbog toga je bila meta brojnih kritika.

– Krivulja se savija prema dole – rekao je Tegnel na današnjoj konferenciji za medije na kojoj je objavljeno da je Švedska u proteklih 24 sata imala svega dva smrtna slučaja koronavirusa, dok je 34 nova slučaja zaraze.

Od početka pandemije umrlo je ukupno 5702 ljudi, a zarazilo se gotovo 80.000 ljudi.

– Pozitivne vesti, nema negativnog trenda u Švedskoj! Generalno, ovo je vrlo pozitivna vest. Čini se i da ćemo uskoro moći normalnije da putujemo – izjavio je Tegnel dodajući da će se postupno relaksirati mere kod putovanja tako što će se prvo dopustiti putovanje unutar regija, a potom i u države koje imaju nisku stopu zaraženosti, manje od 20 zaraženih na 100.000 stanovnika u periodu od dve nedelje, prenosi Index.hr.

– To praktično znači da će ljudi iz Stokholma moći, na primer, da odu u Norvešku – rekao je glavni švedski epidemiolog.

On se osvrnuo na trend porasta broja novoobolelih u Evropi.

– Nažalost, vidimo taj negativni trend porasta broja novozaraženih širom Evrope, loše je što se to događa upravo u ovom trenutku, ali u Švedskoj taj trend ne vidimo – zaključio je.

Pad u broju umrlih i novozaraženih kod Šveđana

U utorak je u Švedskoj na odeljenjima intenzivnog lečenja ili respiratorima bilo samo 46 pacijenata s covidom-19, a ukupno se u švedskim bolnicama od koronavirusa leči 297 osoba.

Na vrhuncu epidemije krajem aprila na intenzivnom lečenju bilo je blizu 600 ljudi, a ukupno u bolnicama oko 2300. To je značajan pad.

U padu je i broj novozaraženih po danu, u poslednja tri dana bilo je manje od 100 novih slučajeva (42, 79, 39).

Napomenimo da se radi o brojkama koje se u Švedskoj neretko koriguju, budući da prijave iz pojedinih regionalnih bolnica kasne i po tri nedelje.

Vlasti pozvale na pridržavanje mjera, nošenje maski nije obavezno

Zdravstvene vlasti pozvale su Šveđane da se i dalje drže najosnovnijih principa u suzbijanju širenja zaraze, posebno da peru ruke i pridržavaju se fizičke distance i izbegavaju okupljanje u masama i putovanja što je više moguće.

Podsetimo, samo dve mere su na snazi, zabrana poseta domovima za starije i nemoćne (ali starci mogu slobodno da izlaze) i zabrana javnih okupljanja s više od 50 ljudi.

– Posebno je važno da ostanete kod kuće ako ste bolesni, odnosno da ne rizikujete izlazak u takvom stanju. Ako se budemo držali toga, svi možemo očekivati pozitivan rasplet situacije – dodao je Tegnel.

Pritom treba naglasiti da u Švedskoj, kao i u celoj Skandinaviji, ne postoji obaveza, pa čak ni preporuka nošenja maski i da su se Šveđani vratili svojim navikama u smislu putovanja u turistička odredišta.

S obzirom na to da im je inostranstvo i dalje relativno nedostupno, s izuzetkom Hrvatske, Grčke i još nekoliko turističkih zemalja, Šveđani su pohitali na domaća odredišta, u kojima je usred sezone godišnjih odmora vrlo teško pronaći slobodnu hotelsku sobu, apartman ili kuću za iznajmljivanje.

Amerikanci kažu drugačije: Umesto imuniteta, švedski model doneo smrt i patnju

Dragana Krstić

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


112 Shares
112 Shares
Share via
Copy link