Magazin

Uzmi jaknu, ako ti je potrebna, ili ostavi jednu na švedskom ‘zidu dobrote’

zid dobrote 2
Printscreen

Na Fejsbuk stranici „Zanimljivosti“ objavljena je informacija da su Šveđani pokrenuli humanu akciju na svojim ulicama koja će svakako nekome od njihovih sugrađana pomoći da se izbori sa hladnim zimskim danima.

Zid dobrote je zapravo panel na ulicama jednog švedskog grada, a na njemu stoji natpis: „Uzmite jaknu, ako vam je potrebna. Ostavi jednu ako želite da pomognete.“

Sjajan gest mogao bi biti inspiracija i zemlji poput Srbije gde ogroman broj građana nema novca i spava po hladnim ćoškovima i haustorima tražeći zaklon u ovo doba godine. Tokom leta naši sugrađani ostavljali su jabuke i smokve za sve one koji nemaju novac da svojoj deci priušte čak i najobičnije voće, poznata je i inicijativa za razmenu knjiga i otvorene biblioteke, ali jakne su zaista korisna stvar u danima kada svi čekamo temperaturni minus.

zid dobrote
Foto: FB

Ustanove koje zbrinjavaju decu bez roditeljskog staranja, kao i odrasle koji nemaju svoje domove ili su prepušteni sami sebi u ovom surovom svetu uvek su otvorene za pomoć onih koji imaju i više nego što im je potrebno.

Pogledajte u sebe i upitajte se kako baš vi možete nekome pomoći. Pogledajte oko sebe i uočite šta je vašim komšijama i sunarodnicima potrebno, pronađite način da ugrejete nekoga, a sigurno će ovaj univerzum taj vaš gest nagraditi, a i vaše srce će osetiti neizmernu toplotu. Taj energent ne zavisi ni od kakve cene gasa, potpuno je čist i oplemenjuje dušu.

Godinama smo iz drugih zemalja usvajali beskorisne stvari koje su umnogome pomogle degradaciju našeg društva. Ugledajmo se na pozitivne primere i učimo od drugih kako se jedno društvo povezuje, kako se ljubav širi i emocija štiti u vremenima projektovane otuđenosti.

Kuhinja solidarnosti Novi Sad – pomoć najugroženijima je u vašim rukama

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

1.5K Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap