Magazin

Kad te Šveđani pozovu na večeru bolje ponesi hranu za sebe, inače ćeš ostati gladan

svedjani-vecera

Čuveni kulturološki šok može biti ogromna prepreka za mnoge u poseti zemlji i kulturi koja se potpuno razlikuje od naše. Srbija je poznata po gostoprimstvu i prisnosti, što je za takozvana “hladnija i distanciranija” društva specifična vrsta neprijatnosti i nelagode. Sa druge strane, mi njihove običaje i normativ teško razumemo.

Popularna stranica na Instagramu “Love for Geography” koja objavljuje zanimljive statističke podatke o zemljama širom sveta, napravila je ilustraciju na kojoj je prikazano, po bojama, u kojim zemljama je najverovatnije da će vas poslužiti hranom ako dođete u goste, a u kojima ne, piše Blic Žena.

Crvenom i roze bojom obeležene su zemlje u kojima vas sigurno i najverovatnije niko neće ponuditi hranom, a tamnoplavom i svetloplavom bojom su označene zemlje u kojima će vas prvo odvesti do stola za ručavanje i domaćinski vas uslužiti.

Ruku na srce, u predrasudnom, ali i očekivanom ishodu događaja, u Skandinaviji niko vas neće ponuditi hranom, dok sa druge strane u zemljama Balkana, Portugalu, Španiji i Italiji jedno je sigurno – biće hrane i to dobre.

Tema koju je ponovo pokrenula Instagram stranica je bila svojevremeno jako popularna na Reditu. Naime, korisnici su često diskutovali o kulturološkim razlikama i prepričavali događaje prilikom putovanja.

Tako je jedan korisnik opisao šta mu se desilo u poseti drugaru koji živi u Švedskoj.

svedjani-1

“Sećam se posete drugaru iz Švedske. Dok smo se igrali u sobi, majka je viknula da je večera spremna. I pazite sad. Rekao mi je da sačekam u sobi dok oni jedu”.

Drugi korisnik je napisao da je prespavao u kući kod prijatelja, ali da kad se probudio drug mu je rekao da ga sačeka nekoliko minuta.

“Posle 15 minuta, sišao sam u prizemlje kuće da vidim šta se događa. Porodica je doručkovala. Kada su me videli, rekli su mi da završavaju i da će mi se pridružiti. Prošlo je 25 godina od tog događaja i dalje razmišljam o njemu”, napisao je drugi korisnik.

Kod nas na Tviteru korisnica koja se potpisuje kao “capricorn91” na najbolji mogući način opisala je kulturološku razliku između severnijih zemalja i nas.

svedjani-2

“Brat je otišao u Švedsku da živi i dalje ne može da se navikne da kad ide kod nekog na večeru, nosi za sebe hranu. Kad kod njega pravi i zove ljude, on im objasni da ništa ne donose za sebe – on će im dati. Misle da nije normalan”.

Kulturološke razlike su toliko velike da sever ne razume jug, istok ne shvata zapad i svi su u čudu kad se sretnu.

Šveđani za razliku od Srba nemaju komplekse, a Šveđanke su za Srpkinje izmislile lepotu

Čitajte Luftiku na Google vestima

3.7K Shares
3.7K Shares
Share via
Copy link