Balkan Vesti

Superćelijska oluja protutnjala kroz Sloveniju i Hrvatsku, epilog – trojica poginulih, desetine povređenih

29805461
Foto: Zeljko Puhovski/Cropix

Hrvatska i Slovenija su prethodnog dana osetili svu moć prirode kroz uticaj stravične oluje koja je u večernjim satima došla i do Srbije.

Velik broj stanovnika Zagreba, a od kojih neki imaju i više od 70 godina, kažu da ovakvu silovitu oluju u metropoli nikada ranije nisu doživeli. Gotovo da nema niti jedne zagrebačke ulice ili parkića koji nije pretrpeo posledice razarajućeg vetra koji je počeo oko 16,30 sati te u pola sata razorio glavni grad Hrvatske.

U tih pola sata, koje je najprije najavilo strahovito naoblačenje, smenjivali su se orkanski udari vetra s obilnom kišom koja je u jednom trenutku prerasla u fini ledeni prah koji je vetar nosio. Većina ljudi, na sreću, na vreme se sklonila u kuće, no oni koji iz nekoga razloga to nisu uspeli, pa ih je oluja zatekla na otvorenom, iskusili su scene nalik onima iz filmova o uraganima.

Polomljena stabla, od kojih su neka težila i po nekoliko stotina kilograma, postajala su najveća opasnost za ljude i imovinu na putevima, a upravo su ona i usmrtila dvojicu muškaraca.

– Vidite ova stabla koliko su debela, ova koja su popucala. Dakle, nikada nisam videla da se stabla debela jedan metar savijaju do pola, odnosno preko 90 stepeni – ispričala je za Jutarnji jedna žena koja je iz svog stana posmatrala park u Dugavama u kojem je, kako će se to tek kasnije saznati, život izgubio jedan njen sused.

– Nismo ga niti videli jer – pogledajte svu tu džunglu. Tu se ništa uopšte ne može videti – kaže druga žena iz Dugava.

Kako je moguće da nije uspeo da pobegne pre nevremena, pitali su novinari komšije, budući da je najbliža zgrada bila udaljena samo 30-ak metara.

„Čovek je bio teško pokretan, znao je tu sedeti u parku svaki dan. Mislim da je nedavno preživeo moždani udar pa se nije mogao kretati“, kažu stanari Vijenca Frane Gotovca koji su juče nemo posmatrali policijski uviđaj oko tela čoveka.

Dvojica mrtvih i 60 povređenih, od kojih desetak teško, epilog je koji je zasad poznat nakon oluje u Zagrebu.

Takođe, na zagrebačkom Črnomercu srušila se građevinska dizalica. U njoj je bio zarobljen čovek, koji je pukom srećom izbegao tragediju.

U dizalici se nalazio radnik u trenutku kada ju je razorni vetar srušio, ali čovek je pukom srećom preživeo pad. Sada je hospitalizovan je u bolnici Sveti Duh.

Kako je preneo Index, čovek ima prelome leve ruke i nije životno ugrožen. Sinoć ga je u bolnici posetio ministar zdravlja Vili Beroš.

Reč je o 36-godišnjem indijskom državljaninu koji radi na gradilištu na kojem se srušio kran.

Život mu je po svemu sudeći spasila „ruka“ dizalice koja je prva pala, a onda na nju kabina u kojoj je bio radnik. Budući da je kran pao na put, sreća je i u tome da niko nije prolazio pa osim radnika nema drugih povređenih u padu dizalice.

Dva poginula muškarca u zagrebu nisu jedine žrtve ove nezapamćene oluje jer je još jedan čovek poginuo u Slavoniji.

I u Sloveniji nije bilo ništa manje dramatično ove srede.

U kolibi na Triglavu u Sloveniji zarobljeno je oko 90 planinara, među njima su slepe i slabovide osobe. Usred nevremena sa jakim vetrom veliki broj stabala pao je na put koji je sada neprohodan.

Gorski spasioci iz Mojstrane su u večernjim satima uspeli da dođu do kolibe, a planinari su snabdeveni hranom i lekovima.

Kako je na Fejsbuku objavio Gorski spasilački savez Slovenije, spasioci GRS Mojstrana su kasno uveče uspeli da se probiju kroz oboreno drveće do Kovinarske kolibe, gde je privremeno smešteno oko 90 planinara. Spasioci su im doneli hranu i druge potrepštine kako bi lakše prenoćili.

Među zarobljenim planinarima je i 35 slepih i slabovidih osoba i njihovih pratilaca.

Komandant Civilne zaštite Srečko Šestan kritikovao je organizatore putovanja.

– Ukazujem na neodgovornost onih koji ovo organizuju. Sa takvom vremenskom prognozom su te ljude odveli na Triglav – preneo je njegovu izjavu 24ur.

Strašne posledice superćelijske oluje u Srbiji: Vetar nosio krovove, čupao drveće, gromovi uništavali škole

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link