Magazin Novi Sad

Vazduh u Novom Sadu 100 puta zagađeniji od dozvoljenog SO₂, na Limanu opasan po život

novi-sad-korona-virus-bicik
Izvor: RTV (Aleksandar Galić), ilustracija

Iz organizacije Eko straža Novi Sad upozoravaju Novosađane, posebno stanovnike Limana na zagađenje vazduha koje je jutros bilo opasno po život. Prema podacima na sajtu SEPA merenja se prekidaju u 3:00, a podaci sa aplikacije Aircare – koji prikupljaju podatke sa iste državne merne stanice, se ne prekidaju i pokazuju da je koncentracija sumpor dioksida u ljubičastom, daleko iznad dozvoljenih vrednosti.

Iz ove organizacije prošle nedelje su ukazali da se vazduh danima oseća na paljevinu i da je toliko lošeg kvaliteta da je ušao u ljubičastu zonu zbog povećane koncentracije azot oksida. Prema njihovim rečima azot oksid je povećan danima i to u noćnim s satima kada nema saobraćaja.

Dragica Branković iz Gradske uprave za zaštitu životne sredine Novog Sada je za naš portal rekla da je vazduh zadovoljavajućeg kvaliteta.

– ’Miris dima i paljevine’’ je širok i neprecizan pojam, tako da bez preciznih podataka ne postoji mogućnost da se utvrdi šta se tačno oseti i odakle dolazi. Naročito majući u vidu da rezultati monitoringa kvaliteta vazduha u lokalnoj mreži, kao i rezultati u državnoj mreži ukazuju da je kvalitet vazduha u Novom Sadu dobar i ne predstavlja nikakav ili vrlo mali rizik po zdravlje ljudi.

Na zvaničnom sajtu SEPA misteriozno prestaje merenje kvaliteta vazduha u 3 ujutru a da se to poklapa sa ekstremnim vrednostima zagađenja koje je izmerila apilkacija Air Care.

– Pre nedelju dana imali smo period povišenog zagađenja i prijava građana o smradu paljevine širom grada, nadležni su ovo prosto negirali. Danas se desilo da imamo očitavanja veoma ekstremnih vrednosti SO2 sa državne merne stanice NS – Liman. Dnevne prosečne vrednosti SO2 prema WHO ne treba da prelaze 40, a mi smo imali izmerenu vrednost od 4156 u 7:30 i 4 sata trajanja vrednosti preko 2000. Građani ponovo prijavljuju smrad paljevine (koji jeste karakterističan za visoke vrednosti SO2). U isto vreme, na zvaničnom sajtu SEPA, merenja SO2 prestaju da se prikazuju. Sve ovo izaziva veliko nepoverenje i smatramo da nadležni (Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, gradska uprava…) moraju obrazložiti uzroke ovih pojava – objašnjavaju za naš portal iz Eko straža Novi Sad.

Vazduh u Novom Sadu već danima se i vidi i oseća, a nadležni zapušili nos

Julija Vojinović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

326 Shares
326 Shares
Share via
Copy link