Magazin

Šumadinac planirao da poruši dedino, umesto toga napravio objekat na ponos celom kraju

vikendica-kuca-selo

Nema ničeg lepšeg nego kad se dedovina ispoštuje a staro tako uredi i prenameni da od samog pogleda zastane dah.

Upravo je takva jedna kuća, na ponos svog kraja, nikla u srcu Šumadije, u Donjoj Trnavi kod Topole.

A sve je počelo kad je vlasnik ipak rešio da ne ruši nego sačuva nekadašnji ambar, sliku i priliku stare Šumadije.

Iako je u prvi mah imao potpuno drugačije namere. Želeo je da u okviru seoskog domaćinstva izgradi nov smeštajni objekat, a da stari ambar od cigle i crepa sruši do temelja. Ali, uz dosta upornosti, veštine i umešnosti arhitekta je ostareloj i napuštenoj zgradi uneo novi život, potpuno menjajući njen karakter i namenu, piše Gradnja.rs.

Arhitekta kaže da je glavni motiv bilo graditeljsko nasleđe šumadijskog kraja. U tu svrhu korišćeni su lokalni i prirodni materijali. Naročita pažnja posvećena je detalju, vezi starog i novog.

Ambar je prvobitno bio obična, neugledna građevina a onda je korišćena reciklirana opeka, tesana drvena građa, biber crep i aluminijumska stolarija. Posebna atrakcija jeste krov nepravilnih oblika, zaseci i badže.

Potkrovlje ambara potom je preuređeno u stambeni prostor za zaposlene. Zbirno, dva nivoa zauzimaju površinu od 360 kvadratnih metara.

Na gornji nivo (potkrovlje) se dolazi trokrakim stepeništem. Do prostrane dnevne sobe sa istaknutom lođom pristupa se kroz dugačak hodnik. Sa leve i desne strane, u odnosu na ulaz, nalaze se spavaće prostorije, kupatilo i toalet.

Luka ima jedva 18 i sam održava celo seosko imanje, nije dozvolio da mu očevina zaraste u korov

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link