Magazin Srbija

Od države 50 odsto para za zamenu stolarije, sirotinja da se ugreje loži šta stigne

zagađenje,ložište
Foto: Grist / Shutterstock

U Srbiji postoji 1,17 miliona individualnih ložišta na čvrsta goriva.

Ministarka Mihajlović je gostujući na televiziji “Happy” istakla da treba voditi računa šta se u  stavlja u ložišta, jer mnogi lože čak i gume, i dodala da treba koristiti kvalitetnija i zdravija goriva, kao što je pelet.

U okviru predloga zakona u cilju cilju povećanja energetske efikasnosti polovinu novca za zamenu vrata i prozora subvencionisaće država i lokalna samouprava, drugu polovinu obezbediće građani, rekla je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović za TV Hepi predstavljajući predloge četiri predloga zakona koje je to ministarstvo pripremilo.

Mihajlović je navela da je za zamenu starih, neštedljivih prozora u stanu od 50 kvadrata potrebno oko 120.000 dinara za zamenu prozora, saopštilo je to ministarstvo.

„Hoćemo da motivišemo ljude da počnu drugačije da razmišljaju, da ne bacamo energiju, jer će nam to doneti i niže račune za struju“, rekla je ministarka.

Najavila je da će država pomoći da se nabave i solarni paneli koje građani mogu postaviti na krovove svojih kuća i stambenih zgrada, „jer i to može da smanji račune za 10-15 odsto“.

Ocenila je da energetsku efikasnost mogu da realizuju oni koji su stabilni i imaju novca, i da je naša država politički i ekonomski stabilna i nema nijednog razloga da rasipamo struju. „najplemenitiji vid energije“.

Dodala je i da su, kada je reč o kvalitetu životne sredine, problem individualna ložišta, kojih u Srbiji ima 1.170.000 i koja koriste čvrsta goriva.

„Treba koristiti kvalitetnija i zdravija goriva kao što je pelet, a mnogi lože čak i gume“, upozorila je Mihajlović.

 

Izvor: Danas.rs

Ninić: Kad uključimo bojler ili šporet finansiramo bahanalije i promociju Zorane Mihajlović

Share via
Copy link