Magazin Novi Sad

Kultni novosadski Studio M bukvalno je izbačen kroz prozor (VIDEO)

Snimak koji se pojavio na društvenim mrežama, a na kojem se vidi nekoliko mladića kako izbacuju stvari kroz prozor zgrade Studija M u Novom Sadu, uznemirio je brojne građane vojvođanske prestonice.

U pitanju je, kako je rečeno, arhiva i dokumentacija koja se skupljala decenijama, a koju su radnici, umesto da je snesu do kontejnera, prosto pobacali kroz prozor.

“Sramota šta rade. Ko zna šta sve bacaju, moguće da tu ima i važne dokumentacije, arhivske građe… Zar se na ovaj način buduća prestonica kulture odnosi prema svojoj baštini?”, navodi se u jednom od komentara. U pomenutim prostorijama do nedavno su se nalazile radijske prostorije Radio Novi Sad, koje su od sada prebačene u novi zgradu Radio televizije Vojvodina, piše Nova.

Pretpostavlja se da je redakcija Radio NS ostavila za sobom arhivu i materijal koji, iz nekog razloga, nije preseljen u nove prostorije. “Smeće” je naknadno pokupljeno iz dvorišta i verovatno pobacano u bližnje kontejnere.

Zgrada Studio M je inače simbol Novog Sada, u kojoj su se održavali prvi koncerti u gradu, a mnogi regionalni bendovi poput Haustora su upravo u njemu održali svoje prve nastupe. Prema najavama pokrajinskih vlasti, Studio M će biti pretvoren u muzej.

U budući muzej biće pohranjen i istorijat tamburaške muzike, filma, kao i vojvođanskog stripa. Na jednom mestu biće sačuvani i digitalizovani svi sadržaji, a Studio M će, prema obećanjima Igora Mirovića, imati i nove sadržaje sa svakodnevnim kulturnim aktivnostima.

Slučaj OPENS – Fondacija za pranje para i ulepšavanje portfolija

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


generic vignette (DESK luftika.rs)
276 Shares
276 Shares
Share via
Copy link