Novi Sad

Nova pravila i mere zaštite na novosadskom Štrandu

Popularno novosadsko kupalište Štrand početkom maja otvoreno je za posetioce, a uskoro će biti dozvoljeno i kupanje u Dunavu.

Kako je saopštilo Gradsko zelenilo, koje upravlja Štrandom, Institut za javno zdravlje Vojvodine i Crveni krst – Nadležni nacionalni granski sportski savez Srbije za spasilaštvo na vodi dali su preporuke za novosadsko kupalište tokom epidemije virusa korona.

Preporuke su da na Štrandu budu istaknuta obaveštenja radi informisanja posetilaca o higijenskim postupcima sa smernicama o pravilnom ponašanju i merama zaštite kojih se treba pridržavati, kao i da se preko razglasa povremeno emituju poruke kako bi se posetioci podsetili na neophodno održavanje fizičke distance i poštovanje drugih opštih mera.

Preporučena fizička distanca je 1,5 metara od druge osobe. Fizička distanca važi i za boravak u vodi, dok ležaljke i druga sedeća mesta na kupalištu ili na plaži moraju imati razmak od 1,5 metara, prenosi 021.

Kada je u pitanju dezinfekcija, za dezinfekciju ruku na određenim mestima biće postavljeni dozatori sa dezinfekcionim sredstvima, dezinfekcija ležaljki i sedećih mesta će se vršiti nekoliko puta tokom dana, dok će biti pojačano čišćenje i dezinfekcija sanitarnih prostora.

Ugostiteljski objekti treba da poštuju preporuke o higijeni i zaštiti.

Takođe, biće vršen redovan monitoring vode na kupalištu.

Važiće zabrana prilaska spasilačkim kulama na rastojanju od dva metra, a biće zabranjen kontakt sa spasilačkom opremom.

Biće zabranjeno korišćenje svih plutajućih objekata (čamac, daska, dušek, mišići, gume, lopte…).

Podsetimo, ulaz na Štrand počeće da se naplaćuje 2. juna, kada će ponovo početi i tradicionalna humanitarna akcija “Humanitarni ponedeljak”.

Novosađanka apeluje: „Ne hranite labudove napolitankama i hlebom na Štrandu“

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
133 Shares
133 Shares
Share via
Copy link