Magazin Novi Sad

Stotine zdravih, posečenih hrastova uz obaveštenje – obnavljanje i nega šuma! (FOTO)

U Nacionalnom parku Fruška gora, 13. marta snimljeno je na stotine zdravih hrastova, starih skoro 100 godina kako leže posečeni i spremni za transport! Masakr je izveden sa istaknutim obaveštenjem: radovi na planskom obnavljanju i nezi šuma. Od sada tako zovite akciju sečenja zdravog drveta!

Putevi na Fruškoj gori bili su zatvoreni, sa postavljenim znacima upozorenja da su radovi u šumi u toku. Kako se u obaveštenju navodi, izvode se radovi na planskom obnavljanju i nezi šuma:

Seča obnavljanja je način kojim se vrši prirodno obnavljanje šuma sa autohtonim vrstama drveća na njihovom staništu, te prevođenje izdanačkih šuma u znatno vrednije i kvalitetnije visoke šume.

Prorednom sečom kao merom nege šuma obezbeđuju se što kvalitetniji uslovi za rast i razvoj jedinkama najboljih genotipskih i fenotipskih osobina autohtonih vrsta na njihovom prirodnom staništu.

Ovako to izgleda u praksi:

Ovo je navodno kontrolisana seča a u planu je sadnja novih 60 000 sadnica, ali kog drveta? Sa fotografija se jasno vidi da je posečeno drveće zdravo, dok natrulo, koje nije hrast, “ponosno” stoji na granama koje otpadaju po putu koji je pun rupa, a gde su navodno radovi.

Autorka fotografija koje smo preuzeli sa grupe OŠFG, u jednom od komentara podelila je svoj utisak izazvan zatečenom scenom:

“Imala sam osećaj da svako drvo krvari za sebe u nemoći, palo. Šok je blaga reč šta sam doživela videvši ovo.”

“Letos su svi ovi hrastovi krasili našu Frusku goru, a sada su drvna građa za ko zna šta i idu ko zna gde!”

Da nezgoda bude veća, ovo je šuma gazdinske jedinice “Šume srpskog pravoslavnog manastira Bešenovo”.

Postavlja se pitanje, ko je ovo “blagoslovio”?

Dok uništavaju Frušku Goru, nadležni ignorišu poziv u pomoć! (VIDEO)

Kristina Bondžulić

Poetičan diskutant. Disciplinuje misli pisanjem

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
185 Shares
185 Shares
Share via
Copy link