Magazin

Stolar iz Bosne „pobedio“ sistem i digao Švajcarsku na noge

Državljanin Bosne i Hercegovine napravio je totalni haos u Švajcarskoj. Naime, kako prenose bosanski mediji neimenovani muškarac, koji je više od 20 godina živeo u Bazelu, postao je jedna od glavnih tema u Švajcarskoj jer je navodno dve decenije neosnovano primao invalidsku penziju.

Ovaj muškarac, koji je radio kao stolar, je pre 21 godinu doživio nesreću na poslu koja ga je učinila 50-odstotnim invalidom, da bi 2000. godine došao na reviziju sa tvrdnjom da mu se stanje pogošalo i da je stoodstotni invalid.

Njegove tvrdnje niko nije osporavao, jer je očigledno dobro glumio da nije sposoban sam da se obuče, da hoda duže od 15 minuta, pa čak ni da održava ličnu higijenu.

Međutim, 2010. godine švajcarska Poreska uprava je posumnjala da čovek poreklom iz BiH vara državu, jer je otkrila da na njegov račun ležu honorari.

Nakon toga Socijalna služba je pokrenula istragu i angažovala istražioce koji su uspeli da ga snime dok obavlja razne aktivnosti, među kojima su fudbal, vrtlarstvo, pa čak i rad na građevini u Hrvatskoj.

Prikupljene fotografije Socijalna služba namerava da upotrebi u procesu protiv državljanina BiH za kojeg se sumnja da je neztakonito primio oko pola miliona KM, odnosno 300.000 franaka invalidske penzije, prenosi Telebasel.

Ipak, njegov advokat osporava ove navode, ističući da su dokazi prikupljeni nezakonito.

Ovaj slučaj napravio je poprilično mnogo problema u Švajcarskoj, jer je sada pokrenuto pitanje da li je zakonito špijunirati građane bez obzira na razlog, a stvar je dospela i na Evropski sud za ljudska prava, koji je 2016. godine presudio da ova država nema odgovarajući zakon koji definiše ovakve situacije, a da se u njima zaštite ljudska prava.

U međuvremenu takav zakon je usvojen i opravdano je nadgledanje osoba za koje se sumnja da „varaju državu“, ali ono što je sporno u slučaju pomenutog državljanina BiH jeste činjenica da se dogodio pre donošenja Zakona.

Presuda bi trebalo da bude donesena u narednih nekoliko dana, pa će se tada znati da li će se ovaj korisnik invalidske penzije izvući.

Golf dvojka je bosanska himna 21. veka

Izvor: Krstarica

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

220 Shares
220 Shares
Share via
Copy link