Magazin Srbija

Stepski vivak prvi put u Srbiji: Kritično ugrožena vrsta primećena kod Niša

stepski vivak
Foto: Stepski vivak/ Slobodan Marković

Na livadama kod niškog sela Bubanj prvi put u Srbiji je viđen stepski vivak, a kako navode iz srpskog Društva za zaštitu i proučavanje ptica, reč je o ugroženoj vrsti ptica koja se retko viđa u Evropi. Sreću da je uoči i fotografiše imao  je ornitolog iz Leskovca, Slobodan Marković.

„Imao sam sreću da obilazeći svoj omiljeni lokalitet u okolini Niša pronađem neočekivanog gosta. Među brojnim sprudnicima i vivcima koji su se užurbano hranili na vlažnim livadama pažnju mi je privukla ptica koju nisam ranije sretao“, kaže Slobodan Marković i dodaje da je bio izuzetno srećan kada su mu kolege potvrdile da je pronašao novu vrstu za faunu Srbije.

Stepski vivci se gnezde na nepreglednim travnim staništima u Rusiji i Kazahstanu, a sele preko srednje Azije do zimovališta u Izraelu, Siriji, Eritreji, Sudanu i severozapadnoj Indiji.

– Išao sam na teren, koji obuhvata popisivanje vrsta ptica. To je u suštini koridor, kojim se ptice kreću sada tokom seobe i igrom slučaja zadesilo se da među svim pticama, koje su tu bile, bude i stepski vivak.

– Za nas istraživače, koji se bavimo time, to je vrhunac zadovoljstva kada uočimo neku novu pticu. To zadovoljstvo i dalje traje i verovatno će da traje još koji dan, pa malo će da splasne – kaže Marković.

Stepski vivak je, navodi se iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, kritično ugrožena vrsta koja decenijama strada zbog izlovljavanja na seobi i zimovanju. Celokupna svetska populacija ove ptice broji manje od 11.200 odraslih jedinki.

Izvor: Juzne vesti

Ženka sove buljine poletela iznad Vršačkih planina nakon jednomesečnog oporavka

Julija Vojinović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

50 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap