Magazin Srbija

7 slučajeva, a advokat isti: Da li je Tanja Vojtehovski bila na pragu otkrivanja opasne šeme

Sedam majki u Srbiji, kojima su deca oduzeta sudskim putem, imaju jednu zajedničku stvar – advokastka kancelarija Dragana Krajnovića, piše Direktno.rs.

Iako se i ranije pisalo o ovoj temi (BIRN 2018.godine), čini se da je tek vest o poternici za voditeljkom Tanjom Vojtehovski uzburkala javnost.

Osim pomenute advokatske kancelarije, interesantno je da Mariju Mali i Natašu Naletinu, dve majke koje su ekspresnom odlukom ostale bez starateljstva nad decom povezuje jedna osoba – Lidija Alagić, ranije sudija Prvog osnovnog suda, sada Višeg suda u Beogradu.

Kako izgleda borba majki u Srbiji za starateljstvo nad decom, pokazuje slučaj sedam žena koje su se obratile brojnim institucijama – uključujući Ministarstvo pravde, Agenciju za borbu protiv korupcije i Lekarsku komoru – i zatražile da se ispitaju njihove sumnje da je u parničnim postupcima za razvod braka i vršenje roditeljskog staranja bilo korupcije i drugih nepravilnosti.

Majke bez dece, prijava
Foto: BIRN

U pritužbi poslatoj Agenciji za borbu protiv korupcije one pišu da su uočile da je, kao po pravilu, u tim postupcima suprotnu stranu zastupao beogradski advokat Dragan Krajnović, da su angažovani isti sudski veštaci koji su potom uvek veštačili u korist očeva, odnosno Krajnovićevih klijenata. Takođe, navode da su u pojednim predmetima uvek postupale iste sudije koje su uvek donosile presude, u korist očeva.

Među potpisnicama je i Marija Mali, bivša supruga sadašnjeg ministra finansija Siniše Malog, ali i Milica Nikolić, bivša supruga advokata Dragana Krajnovića.

“Ekipa” advokat – veštak – sudija

Danas je pisao da je sudija Lidija Alagić u slučajevima Marije Mali i Nataše Naletine, maloletnu decu dodelila očevima, ne uvažavajući mišljenja centara za socijalni rad, donoseći konačne presude u rekordnom roku, i ne obazirući se na nasilje koje su od svojih muževa trpele, kako su govorile.

Prema tvrdnjama Marije Mali i Nataše Naletine, njih povezuju još dve osobe – sudska veštakinja, odnosno psihološkinja Nada Janković, koja je u oba slučaja bila u Komisiji veštaka, kao i advokat koji je zastupao očeve – Dragan Krajnović, tj. njegova advokatska kancelarija.

Ova dva slučaja svakako nisu jedina, pored BIRN-a i Danas je pisao, da je još šest žena prošlo kao njih dve od iste ili slične “ekipe”. Dodajmo i da je u slučaju Nataše Naletine sutkinja Alagić donela odluku da deca ostanu kod oca, bez uvažavanja mišljenja Centra za socijalni rad. Sve je završeno za samo mesec dana, a dozvoljeno joj je da viđa decu sredom NA SAT VREMENA.

Nataša je za Danas rekla da je baš kao i u slučaju Marije Mali ista “ekipa” (Alagić, Janković, Krajnović) učestvovala u dodeljivanju njene maloletne dece suprugu. S tim, kako ukazuje, advokat njenog muža nije bio Krajinović, već advokatica iz njegove kancelarije – Ivana Ristić.

Nataša kaže da je sutkinja Alagić “poludela” što je sve iznela u javnost, ali i veštakinja Janković, koja je na ročištu tražila da se Nataši ukine mogućnost da viđa decu čak i tih sat vremena sredom?!

– Žalila sam se svima, od Ministarstva pravde do predsednice suda. Žalbu koju sam podnela na odluku da se deca dodele suprugu, Alagić je držala čak tri meseca u fioci – izjavila je Nataša.

Sudija Lidija Alagić je donela rešenje na čak 12 kucanih strana o tome da se deca povere ocu na samostalno staranje. Rešenje donosi u odnosu na komisijsko mišljenje lekara, koje nije potpisala jedna od članica komisije. Alagić donosi rešenje bez mišljenja Centra za socijalni rad, koje je u sud stiglo dan kasnije.

Svoju priču Nataša je prvi put iznela u javnost u emisiji “Život priča”, zbog koje autorki Tatjani Vojtehovski preti poternica. Novinarka je rekla da je šokirana saznanjem da može biti uhapšena jer se nije odazivala sudu, a da za postupak tri godine nije znala. Tužilaštvo je naložilo njeno dovođenje u sud.

Krajnović zastupao i bivšeg Ivane “Models”

Javnost se seća i slučaja bivše članice grupe “Models” Ivane Stamenković, koja je, takođe, izgubila starateljstvo nad ćerkom, a posle pet godina suđenja uspela je da dokaže da je bila zlostavljana u braku. Bivši suprug dobio je uslovnu kaznu od godinu i po dana, a u sporu za starateljstvo zastupao ga je advokat Dragan Krajnović.

Još 2014. godine Ivanina zastupnica, Nevena Veselinović, tvrdila je za “Blic” da “advokat bivšeg Ivaninog supruga Dragan Krajnović uvek zastupa očeve i uvek očevima budu dodeljena deca“ uz isti komentar:

“Dete je emocionalno vezanije za oca, što se desilo i nama. Simptomatično je to da je u svim slučajevima sudija isti, baš kao i veštaci. To nije koincidencija”.

Izvor: Direktno.rs

Nagazila je moćne očeve, a sada se za Tanjom Vojtehovski raspisuje poternica

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • nisam iznenadjen…službeno sam gotovo svakoga dana u nekoj pravosudnoj instituciji i nagledao sam se svega i svačega…ovo uopšte nije nemoguće…u srpskom pravosudju možete da vidite svašta…nekada je u pitanju elemntarno neznanje sudija jer se diploma pravnog fakulteta sada dobija mnogo lakše nego pre 20 godina … a negde se daju naslutiti kako vi kažete ‚‚šeme‚‚ u kojima advokati i sudije vrlo uspešno ‚‚saradjuju‚‚

288 Shares
288 Shares
Share via
Copy link