Magazin

Ovako su izgledali svi stanovi u Jugoslaviji, enterijer koji umire zajedno sa idejom bratstva i jedinstva

1693305358-shutterstock_2253846123-RenatasKripasphotography-1536x1115
Foto:Shutterstock/RenatasKripasphotography

Svi stanovi su bili vrlo slični jedni drugima.

Vreme teče, život je kratak, živimo sada, ali sećamo se lepih, vintidž stvari iz prošlosti, pa nam je ponekad žao trenutaka koji se vratiti neće.

Nostalgija je jača u trenucima kad nam je teško, to nam je pokazao period pandemije. Tada samo se setili svega lepog što nam se dogodilo kad smo bili deca i mladi jer nismo znali koliko nam je ostalo. Od marta 2020. nosi nas talas nostalgije.

A vrlo često se na društvenim mrežama pojavi neka retro ili vintidž fotografija iz vremena SFRJ koja izazove nalet emocije.

To su najčešće fotografije kakve većina ljudi još uvek ima u svom albumu iz sedamdesetih i osamdesetih godina, kada su vladali drugačiji trendovi u modi i enterijeru, drugačiji stil života.

Drugačije su tada izgledali ljudi, žensko i muško telo, robne kuće i prodavnice, a svi su, baš kao i sada, ličili jedni na druge. Drugačije su izgledali i enterijeri, a svi su, baš kao i danas, ličili jedni na druge.

To pokazuje set fotografija stereotipnog stana iz sedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka koji je objavljen na stranici Beograd ispod Beograda, uz opis „Izgled prosečnog stana u Jugoslaviji“.

Kao da ste na trenutak ušli u epizodu serija „Pozorište u kući“ ili „Vruć vetar“.

Neke komade sa ovog spiska sigurno ste imali u svojoj kući ili u domovima svojih predaka.

Kuhinja s trpezarijom

Kuhinja s narandžastim frontovima, narandžasta zidna vagica, tapete s floralnim uzorkom smeđih nijansi, uramljeni goblen, braon okrugli trpezarijski sto sa četiri stolice.

Dnevna soba

Braon regal od zida do zida, oker trosed i dve fotelje, televizor u boji i stereo kasetofon u regalu, komplet knjiga domaćeg pisca i enciklopedije, uz obavezno „1000 zašto – 1000 zato“ kupljene uglavnom od akvizitera u firmi na administrativnu zabranu, narandžasta pisaća mašina, smeđe tapete, bela zavesa, smeđ tepih, naravno smeđe tapete od čije šare se muti vid.

Hodnik

Narandžasti fen na sekreteru prekrivenom heklanim stolnjakom, pa narandžasto ogledalo-lampa sa dve minjon sijalice…. pa kofer za šminku, flašica rakije, braon-bordo tapete floralnog uzorka od kojih još više bole oči.

Komentari odišu nostalgijom

Kada pročitate komentare ispod fotografije, jasno je da mnoge ljude boli duša kad se prisete tih bezbrižnih dana kad smo živeli u YU.

„Na stolu crveni i šatirani karanfili ukrašeni zelenilom asparagusa. Kao sada se sećam svega. Majka domaćica sve uštirkano, čeka se suprug i otac da u toj lepoti ručamo i popodne odmorimo. Posle toga u grad šetnja, leti sladoled i povratak u dom da se gleda serija na TV-u. Nezaboravno.“

„Da se čovek vrati tu barem na tri dana da se odmori. Porodica je tada bila veliko uporište i ništa nam nije bilo teško i nemoguće. A sada, samo nas plaše i sve je moderno, bez duše, detalja, svaki stan izgleda kao da si u gostima u nekoj firmi.“

„Prodajem stanove koji izgledaju ovako. To su stanovi kad u oglasu piše ‘izvorni‘ i za renoviranje.“

„Sve je odisalo mirom i sugurnošću. Uredno i čisto. U mojoj zgradi u bloku 28 i Miljakovcu kod roditelja sve slično.“

„Ovu kuhinju smo imali svi redom.“

„Naša stara kuhinja i vagica na zidu, ogledalo i fen, a dnevna soba ista kao kod komšinice.“

„Taj rad, a sa radija duboki glas: Slušate Radio Beograd, Prvi program.“

„Trpezarijski sto i stolice… NOVI DOM… imala iste i još imamo. Jbg. Generacija 50 i neke.“

„Imam ovakav regal, još uvek je u funkciji“. Šipad, valjda Sarajevo.“

A onda je jedan komentar pokazao da ceo svet pati za godinama u kojima je braon boja dominirala enterijerom, a kućni aparati bili narandžasti.

„Hello, I’m from East Germany and these pictures remind me a lot like it looked in our flats in the 1980’s“ (Zdravo, ja sam iz Nemačke i ova fotografije me podsetila na to da je mnogo naših stanova izgledalo isto osamdesetih godina)

Čitamo, pišemo, sećamo se, pomalo nam se plače, a onda se smejemo – šizofreni smo ko tapete iz stanova osamdesetih.

Izvor: Zadovoljna.Nova.rs

Crnogorac koji živi u Norveškoj razočaran pri povratku kući: „Podsetili smo se zašto ne živimo ovde“

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

15 Shares
Share via
Copy link