Lifestyle

Šta znači oznaka “energetski razred”?

Nalepnica na kojoj je označen energetski razred na proizvodu pomaže pri kupovini kućnih aparata, ali malo ko od kupaca razume šta ona znači.

pixbay.com
pixbay.com

Energetski razred sadrži informaciju o potrošnji energije i kvalitetu rada uređaja, a označava se slovima od A do G. Uglavnom oznaka za veću uštedu sugeriše i na bolji kvalitet, jer to znači da su korišćene novije tehnologije. Međutim, postoji i posebna oznaka kvaliteta rada uređaja, takođe slovnim oznakama od A do G. Uređaj je kvalitetniji što je bliži slovu A, dok energetski razredi A, A+ i A++ spadaju u najefikasnije uređaje. Dodatna oznaka + i ++ govori da uređaj ima veću energetsku efikasnost od one koja se zakonskim propisima odnosi na kategoriju A.

pixbay.com
pixbay.com

Više o tome kako odabrati dobar šporet

Ove oznake ne utiču nužno na cenu, jer na nju deluju i drugi faktori, poput robne. Evropska unija je 1992. godine donela direktivu o obaveznom obeležavanju električnih uređaja za domaćinstvo nalepnicama za označavanje energetskog razreda. Razlog za to je usklađivanje nacionalnih mera u okvirima EU u vezi sa energetskom efikasnošću.

pixbay.com
pixbay.com

Cilj nalepnica je da kupci budu obavešteni o efikasnosti uređaja i da se pri kupovini opredele za energetski efikasnije uređaje. Nijedan uređaj za domaćinstvo ne može se prodavati na tržištu Evropske unije bez nalepnice. Oznaka A ukazuje na najbolje karakteristike, a G na najgore karakteristike uređaja.

Marina Mandadžić

Veliki zaljubljenik u modu i autorka bloga "Modni trendovi u ogledalu". Voli dobre žurke. Posvađana sa telefonom.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

Share via
Copy link