Nalepnica na kojoj je označen energetski razred na proizvodu pomaže pri kupovini kućnih aparata, ali malo ko od kupaca razume šta ona znači.

pixbay.com
pixbay.com

Energetski razred sadrži informaciju o potrošnji energije i kvalitetu rada uređaja, a označava se slovima od A do G. Uglavnom oznaka za veću uštedu sugeriše i na bolji kvalitet, jer to znači da su korišćene novije tehnologije. Međutim, postoji i posebna oznaka kvaliteta rada uređaja, takođe slovnim oznakama od A do G. Uređaj je kvalitetniji što je bliži slovu A, dok energetski razredi A, A+ i A++ spadaju u najefikasnije uređaje. Dodatna oznaka + i ++ govori da uređaj ima veću energetsku efikasnost od one koja se zakonskim propisima odnosi na kategoriju A.

pixbay.com
pixbay.com

Više o tome kako odabrati dobar šporet

Ove oznake ne utiču nužno na cenu, jer na nju deluju i drugi faktori, poput robne. Evropska unija je 1992. godine donela direktivu o obaveznom obeležavanju električnih uređaja za domaćinstvo nalepnicama za označavanje energetskog razreda. Razlog za to je usklađivanje nacionalnih mera u okvirima EU u vezi sa energetskom efikasnošću.

pixbay.com
pixbay.com

Cilj nalepnica je da kupci budu obavešteni o efikasnosti uređaja i da se pri kupovini opredele za energetski efikasnije uređaje. Nijedan uređaj za domaćinstvo ne može se prodavati na tržištu Evropske unije bez nalepnice. Oznaka A ukazuje na najbolje karakteristike, a G na najgore karakteristike uređaja.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here