Lifestyle

Šta sve Fejsbuk zna o vama, a zna mnoooogo više nego što mislite

Populara društvena mreža Fejsbuk čuva obilje informacija o svojim korisnicima.

Nije novost da pamti naše pregledane slike, oglase koje smo posećivali, naše razgovore, fajlove koje smo delili preko Fejsbuk Mesindžera, ali i mnogo više od toga.

Da stvar bude gora, FB nije jedini koji prikuplja informacije naših internet aktivnosti, naprotiv…

Na primer, Gugl takođe veoma revnosno beleži svaki vaš otvoreni tab, prenosi Blic.

Neprijatno iznenađenje

Nik Vigam, novinar Novozelandskog Heralda, odlučio je da sazna koliko je Fejsbuk znao o njemu. Iznenadio se kada je saznao da je prikupio ogromnu količinu podataka, od kojih neke nije ni znao da postoje.

– Baza podataka je uključivala skenirane kopije obrazaca za zakup iz prethodnog iznajmljenog objekta koje sam morao da pošaljem prijateljima preko Mesindžera, stari mesečni obračun za internet i telefon, skrinšotove bankovnih transfera i naizgled beskrajne veb stranice sve banalne razgovore koje sam ikada imao na platformi.

Čudno je saznati da te na neki način Fejsbuk poznaje bolje nego što ti znaš – napisao je on.

Sajt takođe čuva podatke za prepoznavanje lica, imena i brojeve sa vaše liste kontakata, šta ste sve posećivali na internetu, i još mnogo toga.

Šta sve Fejsbuk zna o vama

Možete lako da saznate koje podataka o vam Fejsbuk poseduje. Sve što treba da uradite je da kliknete mali trougao u gornjem desnom uglu bilo koje Fejsbuk stranice. Nakon toga, kliknite na Postavke, a zatim idite na karticu Opšte i kliknite na „Preuzmi kopiju vaših Fejsbuk podataka“ na dnu.

Nakon otprilike sat vremena, dobićete mejl u kojem će vam podaci biti spremni za preuzimanje.

Sve je to za naše dobro

Facebook je ranije tvrdio da to radi – otvoreno, ne u tajnosti – kako bi platformu zadržao besplatno.

– Mi radimo sa kompanijama trećih strana koje nam pomažu u pružanju i poboljšanju naših usluga ili koje koriste oglašavanje ili srodne proizvode, što omogućava upravljanje našim kompanijama i pružanje besplatnih usluga ljudima širom svijeta – navodi se u objašnjejnu Fejsbuka kada se radi o politici podataka.

Bez obzira da li ste voljni da predate ključeve svog života Marku Zakerbergu ili niste, korišćenjem Fejsbuka ipak mu ostavljate brojne podatke o sebi i svom životu.

Kako da pročitate poruku na Fejsbuku bez da to vidi onaj ko vam je poslao

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • FB o meni zna samo onoliko koliko sam mu ja dozvoli da sazna. Nikakva imtima, samo gubljenje vremena i listanje dogadjaja na zitovima FB.

OGLAS

82 Shares
Share via
Copy link