Film Magazin

Šta se krije iza filmskog skandala? Zašto se ćuti o Košarama?

Redakcija lista Danas postavila je nekoliko ključnih pitanja o skandalu u vezi sa snimanjem filma o Košarama i ćutanju o toj velikoj bici.

Zbog čega se ambiciozno najavljeno snimanje filma „Košare“ o borbama na Juničkim planinama na srpsko-albanskoj granici tokom NATO agresije na SRJ 1999. pretvorilo u prvorazredni skandal?

Zbog čega svi ćute o razlozima prekida rada na filmu posle samo osam dana snimanja i 32 minuta snimljenog materijala?

Da li će javnost konačno saznati o čemu se radi posle novog pokušaja Filmskog centra Srbije da koliko krajem nedelje „ispegla“ nesuglasice između reditelja i koscenariste Balše Đoga i producentskog dvojca iz kuće Omega prodakšn Vladana Anđelkovića i Nemanje Mićića, iako su na scenu već stupili i advokati?

Kako se i zašto prekjuče na sastanku u FCS pojavilo nepozvano, nepoznato uniformisano lice, za koje neki beogradski mediji tvrde da je bivši pripadnik 63. Padobranske brigade Hasan Omerović Omer, poznat i pod nadimkom Tarzan?

Odgovor ćemo možda saznati kad se otkrije kakvu su izmenu scenarija producenti tražili od Đoga, iako je priča o prvom srpskom igranom filmu o Košarama počela gotovo glamurozno.

Filmski projekat o borbu za Košare, koju mnogi smatraju najvećom bitkom u novijoj istoriji Srbije, a neki nazivaju i srpskim Termopilima, pobedio je na konkursu FCS za film sa nacionalnom tematikom.

Početak snimanja najavljen je konferenciji za novinare u Vladi Srbije, ali je iz raznih razloga umesto na Vidovdan, počelo 15. jula, da bi na zahtev producenata bilo obustavljeno 23. jula.

Đogo tvrdi da su tražili „olakšavanje“ scenarija, ali pominje i želju za zaradom, zbog čega mu producenti prete sudom. Oni sad najavljuju film, bez Đoga i sa drugim scenarijem, uz obećanje da će sav prihod sa blagajne pokloniti preživelim borcima sa Koraša i njihovim porodicama.

Iza svih ovih nepoznanica o njihovom sporu pomalja se i dublje pitanje – da li je 21 godinu posle NATO agresije i uvođenja protektorata UN na KiM u Srbiji moguće snimiti pošten i realan film o bici na Košarama u kojoj je 108 srpskih vodnika položilo živote braneći državnu granicu?

U ovoj filmskoj bruci, koju finansira i država, možda je najstrašnije to što se svi kunu u heroje sa Košara o kojima je Srbija gotovo dve decenije ćutala, a neki predlagali i da se sudi kao „ratnim zločincima“. Čak i aktuelni predsednik Republike, koji je počeo da otkriva njihove spomenike, ne pominje ko sada čuva Košare i kolika je njegova zasluga u tome.

Da li bi pošten film o borbama na Juničkim planinama srušio maske i sve nas naterao da se pogledamo u ogledalu?

Izvor: Danas.rs/Redakcijski komentar

Prekinuto snimanje filma Košare, od ekipe zahtevano da menjaju scenario

oznake

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

Share via
Copy link