Magazin

Šta radi i kako živi Toma Nikolić, predsednik saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom

Ministar finansija Siniša Mali imenovan je prošlog petka (13. novembar) za za novog nacionalnog koordinatora za saradnju Srbije u okviru Mehanizma saradnje NR Kine i država Centralne i Istočne Evrope. Ovakva odluka neminovno otvara pitanje gde je i šta radi Tomislav Nikolić, bivši predsednik Srbije, a danas predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom.

Sudeći po zvaničnom sajtu tog saveta, Nikolić ne radi ništa još od 8. jula, a i tada nije uradio bog zna šta – čestitao je rođendan predsedniku Kine Si Đipingu koji mu se zahvalio na tome.

Od kako je 2017. godine otišao sa funkcije predsednika Srbije, Nikolić se retko kad pojavljuje u javnosti. Odmah po “abdikaciji” bivši lider naprednjaka postao je prvi čovek tada novoformiranog Nacionalnog saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom, što je deo javnosti protumačio kao svojevrsnu političku otpremninu.

Da se bavi Rusijom i Kinom nije ništa čudno, s obzirom na to da je oduvek okrenut Istoku, koji je bar u njegovom slučaju uvek ispred Zapada. Ali, do danas je ostala nepoznanica šta tačno Nikolić konkretno radi, i šta to tačno građani Srbije plaćaju?

Inače, mediji su već pisali da građane Srbije formiranje Nikolićevog saveta sa 30 zaposlenih košta desetine miliona dinara godišnje. Podsećanja radi, samo u 2018. godini Nacionalni savet za koordinaciju odnosa sa Rusijom i Kinom imao je budžet iz državne kase od čak 50 miliona dinara, dok je u drugoj polovini 2017. godine raspolagao sa 38,4 miliona dinara!

S druge strane, prilikom zvaničnih poseta srpske delegacije Moskvi ili Pekingu odnosno ruskih ili kineskih predstavnika Srbiji Nikolić se retko gde mogao videti, pogotovo ne u prvim redovima. Zato se i sada postavlja pitanje njegove uloge naročito od kako je prekjuče Mali imenovan za novog nacionalnog koordinatora za saradnju Srbije sa Kinom i državama centralne i istočne Evrope?

Postoji li i dalje potreba za Nacionalnim savetom za odnose sa Rusijom i Kinom kada već postoji nacionalni koordinator sa sličnom ili istom ulogom?

Poslednji put viđen ispred zgrade Predsedništva

U Nacionalnom savetu za koordinaciju odnosa sa Rusijom i Kinom ističu da i dalje nesmetano rade i da na sva pitanja mogu odgovoriti mejlom. Zanimljivo da na zvaničnom sajtu ovog saveta u rubrici “aktuelnosti” poslednja vest stoji još iz 8. jula ove godine pod naslovom “Predsednik NR Kine uputio pismo zahvalnosti Tomislavu Nikoliću”.

Reč je pismu povodom Nikolićeve rođendanske čestitke predesniku Kine Si Đinpingu koji je u odgovoru naveo, između ostalog, da je bivši predsednik Srbije stari i dobri prijatelj kineskog naroda i njegov lični prijatelj.

U javnosti je Nikolić poslednji put spomenut krajem jula kada je viđen kako ulazi u zgradu predsedništva na razgovor sa aktuelnim predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Pojedini mediji su tada spekulisali da bi nekadašnji lider “naprednjaka” mogao da se nađe u izvršnoj vlasti što je Nikolić odmah demantovao.

– Bio je to kvalitetan razgovor u kojem mi je Aleksandar izneo neke svoje dileme u vezi sa izazovima koji očekuju Srbiju i na unutrašnjem i na spoljnopolitičkom planu. I ništa više od toga – rekao je eks predsednik.

Životno gnezdo u vili na Dedinju

Nakon predsedničke funkcije, Nikolić je pored političkog našao i životno gnezdo i to ni manje ni više nego u vili na Dedinju. Naime, uredbom Vlade Srbije bivši predsednik ostao je da živi u 800 kvadrata u najelitnijem delu prestonice pošto je zgrada u Ulici Užička 23 određena njemu za boravak.

Tom odlukom je, takođe, predviđeno i da vila prima na smeštaj strane goste u okviru rada Nacionalnog saveta za koordinaciju odnosa sa Rusijom i Kinom. Ostanak Nikolića u vili na Dedinju građane Srbije košta nekoliko hiljada evra mesečno. Ni to mu nije bilo dovoljno pa je prošle godine tražio da mu se od para građana postavi na vili tenda koja košta, ni manje ni više, nego 960.000 dinara!

Najplaćeniji neradnik

Inače, bivši predsednik već godinama nosi titulu najplaćenijeg neradnika u Srbiji. Njegov rad i pre, a naročito tokom predsedničkog mandata, pratile su brojne kontroverze, od toga da je u sukobu sa svojim nekada najbližim saradnikom i naslednikom na funkciji Aleksandrom Vučićem, preko izgradnje nelegalnih objekata poput vikendica na Savi, problematičnog rada fondacije njegove supruge Dragice čiji su donatori i do danas ostali pod velom tajni, do udomljavanja dece, rođaka i prijatelja na državne i lokalne funkcije.

Zbog netransparentnog skupljanja novca za fondaciju koja nosi ime njegove supruge “Dragice Nikolić” zbog čega su milioni odlazili u privatne džepove, ali i privatnih poslova, pre svega, sa divljom gradnjom minihidroelektrane kod Arilja.

Podsećanja radi, Tomislav Nikolić je od 1. juna 2017. godine u penziji i mesečno prima 95.000 dinara dok volontira kao predsenik Nacionalnog saveta za koordinaciju odnosa sa Rusijom i Kinom, piše Blic.

Konačno i naslednika Tomislava Radomira Nikolića pratile su brojne afere u Kragujevcu gde je donedavno bio gradonačelnik.

Naime, mediji su, između ostalog, pisali da je obustavio tender za održavanje higijene vredne 18 miliona dinara, da bi u pregovaračkom postupku posao dao firmi čiji su vlasnici bliski njegovoj porodici.

Divlja gradnja cveta na Savi, Toma Nikolić i novosadski biznismen zagađuju reku

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

111 Shares
111 Shares
Share via
Copy link