Magazin

Dr Perišić otkriva šta Srbi često jedu za doručak a uništava stomak, ubacite ovu namirnicu i osećaćete se kao Bog!

dr-perisic
Foto: Printscreen

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić gostujući na TV Prva govoreći o ishrani, istako je da se naše kalorijske potrebe povećavaju zimi, međutim, važno je da se hranom ne pregrejemo.

– Koliko ćemo više uneti hrane zavisi od nas, moramo paziti da se hranom ne pregrejemo. Pije se ujutru i rakija, i to vruća u Šumadiji, i ne samo tamo, a onda pregrejemo organizam. Ako se čovek bavi fizičkom aktivnošću, ako će sagoreti mnogo kalorija, onda u redu, ali oni koji sede u kancelariji, oni baš i neće potrošiti sve što su uneli – naveo je prof. Perišić i dodao:

– Kalorijska ekspanditura mora biti prolagođena potrebi, a ne onome što mi mislimo da će da nam prija. Postoje hormoni koji regulišu glad, grelin i leptin, grelin je vezan za osećaj punoće želuca. Ne za unos kalorija. Ako mi napunimo želudac niskokaloričnom hranom, grelin šalje signal da smo prezasićeni. Ne smemo da napunimo želudac jakom hranom pa da onda to sagorevamo ili ne, bolje da to bude hrana bogata vlaknima – objasnio je Perišić.

Premalo hrane – osećaj hladnoće

On je naveo i to da će osobe koje nisu unele dovoljno hrane biti, ne samo gladne, već i smrznute.

– Ako neko ne jede ništa, biće mu stalno hladno. Pa vi nemate energiju da suplementirate tkiva, ne generišete toplotu. I obrnuto, ako vam je hladno, moguće je da ste gladni. Gladnom čoveku je naravno hladno, pa on je zamrznut – rekao je prof. dr Perišič.

Doručak je glavni obrok dana i svakako treba da nas snabde energijom za ceo dan.

– Mora da donese kalorije i energiju za ceo dan. Preporučuju 1.200 kalorija za doručak. Onima koji gladuju to je unos za ceo dan, 1.600 do 1.800 je optimalno za odrasle. Pojedite jak doručak, jedno jaje obavezno. Unećete malo kalorija, ali kvalitetne “cigle” organizma, lipide i proteine. Pa jedno parče hleba sa maslacem, slanina, punomasno mleko i punomasni sir. Apsolutno sve to pojedite, to je odličan visokokalorijski doručak – savetovao je profesor.

Kako stvoriti osećaj sitosti?

Ako ipak pazite na kalorije, doktor savetuje da osećaj sitosti zadovoljite “do 50 odsto” voćem.

– Pre svega mandarina, ona reguliše stolicu par ekselans, a odlična je za sitost. Pojedite dve mandarine, kompot od dunje, neka to bude recimo potaž od bundeve. To su niskokalorijske, ali site namirnice. Bananu nemojte, ona ima mnogo kalorija, mi time hranimo ljude posle operacije, pomešamo bananu s mlekom da bi dobili kalorije kada ne mogu da jedu.

Prema njegovim rečima to je način da se najprirodnije smrša, i dao svoj lični primer.

– Evo da vam kažem kako sam ja smršao, povećao sam voće, 50 odsto jedem voće za doručak. I za večeru opet voće. I osećam se kao Bog. Redovna stolica je najvažnija. Sa voćem ćete to regulisati, i te kako, što više sočnog voća i stolica će biti regulisana, bićete kao ptica na grani – istakao je prof. dr Perišić.

Šta jesti pre treninga?

Ljudi se često pitaju i kako bi i šta trebalo da jedu pre treninga, a doktor je kazao da je dobar doručak neophodan.

– Fizička aktivnost zagreva celo telo, ali mora biti susretnuta sa odgovarajućim kalorijama, inače smo iscrpljeni. Nikako praznog stomaka na trening!

Kada vežbamo gladni, trošimo automatski energiju iz naših mišića, kostiju i creva. Ne može auto da vozi praznog rezervoara, pa onda tek da sipamo gorivo, posle vožnje. Hrana je naše gorivo, to je ključna stvar.

Jedite 45 minuta pre treninga, da bismo imali manji problem dok skačemo ili trčimo. Znate šta, ako smo dobro doručkovali, tek za dva sata će se 50 odsto želuca isprazniti. Ako jedete 45 minuta ranije, izbegavate probleme sa stomakom tokom fizičkog napora – zaključio je profesor.

Doručak koji se jede samo 3 puta nedeljno oporavlja celo telo i topi masne naslage (RECEPT)

Izvor: Blic Žena

Čitajte Luftiku na Google vestima

12 Shares
Share via
Copy link