Lifestyle

Zdravo mršavljenje – postoji li uopšte?

Na neki način je potpuno prirodno da ljudi koji žele da smršaju, žele to da postignu što je pre moguće. Moglo bi se reći da mršavljenje ne uključuje samo dijetu ili neki program na kom se nalazite privremeno, već da je “kako smršati brzo” pitanje vašeg načina života pre svega, odnosno odlika vašeg organizma. Važno je uzeti u obzir da mršavljenje sprovedete na način koji će najbolje pogodovati vašem telu, bilo da koristite preparat, ili ste pronašli dijetu vašeg života.

Ono na šta mi u daljem tekstu želimo da vam ukažemo jeste da, tačno je, načini za zdravo mršavljenje postoje, ali potrebno je da u startu sami sa sobom raščistite koliko “brzo” je brzo za vas, jer to za sve ljude ne znači isto, i na koji način ćete izbeći ozbiljno narušavanje zdravlja izborom prave dijete, preparata ili fitnes programa.

Čak i najmanji gubitak težine znači

Ako razlog zašto želite da smršate jeste zato što vaša težina počinje ozbiljno da narušava vaše zdravlje, budite svesni da čak i gubitak 5 do 10% vaše ukupne telesne mase prestavlja jedan ogroman korak napred koga verovatno ni sami niste svesni. To se pre svega odnosi na “nevidljiva” poboljšanja u krvnom pritisku, nivou holesterola i šećera u krvi.

Za mršavljenja je izuzetno bitan vaš stav, i činjenica da, čak iako vam se čini da je proces spor i da traje duže nego što biste želeli, morate shvatiti da na silu ništa nećete uraditi i da je važno da odaberete način koji će pozitvno uticati na vaše telo i samim tim doneti i brže rezultate. Ako ste gojazni, još jedna pozitivna stvar jeste da, čim počnete da mršavite, prestajete da se nalazite u zoni koja vas čini podložnim riziku od hroničnih bolesti gojaznosti.

Ono što treba da naučite iz čitavog procesa jeste da je sticanje zdravih navika važno, što ćete i sami početi da osećate, i da su zdrava hrana i redovna fizička aktivnost put ka generalno zdravijem životu. Zdraviji način života vam automatski pomaže u borbi sa stimulansima koji su vas terali na stvaranje loših navika na prvom mestu.

Ishrana i fizička aktivnost itekako jesu važni

Oprema za trening

Poenta zdrave ishrane ako se nalazite u programu mršavljenja nije da svom telu obezbedite hranu u najopštijem smislu te reči, već da svom telu obezbedite potrebne nutrijente koji su ustanju da obezbede neophodne vitamine, minerale i vlakna bez koji naše telo ne može da funkcioniše, bez unosa nepotrebnih kalorija. Upravo zato i postoje određeni preparati i napici koji služe da obezbede sve što vam je potrebno, a pritom ne narušavaju vaše zdravlje, ali uvek budite pažljivi i kupujte samo provereno.

Zdrava ishrana podrazumeva izbegavanje brze hrane i nepotrebnih šećera, koji će možda izazvati sitost, ali time ništa dugoročno nećete postići. Raznovrsnost u ishrani je takođe bitna, i tu se pre svega misli na cela zrna, semenke, i lagani proteini, a uz to voće, povrće, morska hrana, živinsko meso, i ostala organska hrana koja će vam omogućiti da istovremeno dobijete sve neophodne nutrijente, ali i da jedete hranu koja je zapravo ukusna.

Kada je reč o redovnoj fizičkoj aktivnosti, to se ne odnosi na ljude koje žele da smršaju, već na sve ljude bez izuzetka. Benefiti redovnog vežanja su neprocenjivi i što pre steknete ovu naviku, to bolje. Ne samo da će vam pomoći da spržite višak kalorija, već će vam omogućiti i da izgradite mišićnu masu i ubrzati metabolizam. Naravno, imajte u vidu da različite vrste vežbi prijaju različitim ljudima, i da je prvo i osnovno što treba da uradite jeste da formirate optimalan trening od kog ćete maksimalno izvući korist i po pitanju mršavljenja i po pitanju vašeg zdravlja.

Kraći saveti

Ne komplikujete previše i prvo se posavetujte sa lekarom ili nutricionistom oko najboljih i najoptimalnijih načina za mršavljenje, i napravite plan koga ćete se pridržavati. Fokusirajte se na stvaranje novih, boljih navika a ne toliko na kilažu, jer se rezultati sigurno neće desiti preko noći.

Ne stresirajte se, jer stres samo može samo da probudi poriv za prejedanjem ili drugim autodestruktivnim ponašanjem, koje vam nikako neće ići u korist ako želite sami sebi da pomognete.

Načini za zdravo mršavljenje postoje, ali na vama je da nađete onaj koji će vama najviše odgovarati i koji će dopustiti da upravo vaše zdravlje i boljitak budu na prvom mestu!

PARTNERI SAJTA


Share via
Copy link