kibitz fenster
Foto: mapio.net
Magazin

Odakle su stigli i čemu su služili čuveni vojvođanski kibic-fensteri

Prozori izbačeni ka spolja, istureni iz spoljašnje fasade kuće, sa namerom da se kroz njih može pružati širi vidik nego kroz redovan prozor. tako nekako glasila bi najjednostavnija definicija kibic-fenstera.

Bogatije kuće iz 18. i 19. veka gotovo po pravilu su imale kibic-fenstere, koji su na neki način predstavljali i statusni simbol vlasnika. U našoj zemlji prvi put smo ih videli u Vojvodini, da bi se potom proširili i na ostatak Srbije, najviše u starom delu Beograda.

Odakle je “stigao” u Srbiju?

Nosi ime nemačkog porekla – od reči “kiebitz” (izgovara se kibic), što bi u prevodu značilo “pogledom pratiti ili izvirivati”, i od reči “fenster”, što znači prozor, piše portal Opanak.

Ova vrsta prozora postala je veoma omiljena među pripadnicama lepšeg pola, posebno mladim devojkama, frajlicama, koje bi na njima “kibicovale” i “unterhaltovale” tj. udvarale se i šarmirale momke koji im dođu pod prozor.

Ali i kod baka, majki, tetaka… da se naslone na pendžer i da tako posmatraju čitav sokak i dešavanja na njemu. Svaka gradska ili seoska Frau Gabrijela (tračara) osmatrala bi sa njega da joj slučajno neki događaj sa ulice ne bi promakao.

Naročito je bio pogodan zimi – zatvoren i sa prednjim i sa bočnim staklima, omogućavao je da se kroz njega gleda, a da se osoba na njemu ne smrzava i ne rashlađuje prostoriju. I razne muškatle i sobno cveće, lepe firange (zavese), lenji mačak koji se u prozoru proteže… imali su svoju ulogu na ovim pendžerima.

Gde ih danas još možemo videti?

Ovaj tip prozora vremenom su usvojili i paori, koji su želeli da se predstave kao bogati domaćini. Uz veliku kapiju i ajnfort vrata, kibic fenster je postao simbol svake veće paorske kuće.

Zahvaljući njemu, domaćice su mogle na vreme da spaze i istrče na kapiju kako bi je otvorile, kad domaćin stigne sa konjima i kolima.

Lošim se smatralo već i to da domaćin stane ispred zatvorene kapije primoran da vikne „Kapiju!!!!“, a to da sam siđe s kola i otvori kapiju, to je bilo nezamislivo.

I kibic fensteri su se razlikovali po svom bogatstvu. Bilo je tu i onih običnih, belih i jednostavnih, ali, bilo je i onih ukrašenih duborezom ili čak onih čija su se i bočna stakla otvarala.

Obilazeći stare vojvođanske kuće, danas ih najviše možete videti u Vršcu, Subotici, Somboru, Pančevu… a u Zemunu ih viđamo na starim kućama u Dubrovačkoj i Svetosavskoj ulici.

Rečnik vojvođanskih izraza – jer retko ko razume bakandža, andrak, drtina

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku