Magazin

Droga od koje je umro unuk Roberta de Nira stiže u Srbiju, supstanca 100 puta jača od morfijuma

narkomanija
Printscreen

Narkotici postaju još opasniji ako se u njih doda fentanil – opijatski analgetik 100 puta jači od morfijuma, a dodatno i zato što korisnici mogu da ne znaju za njegovo prisustvo, upozoravaju stručnjaci i naglašavaju da fentanila, iako je najmasovniji ubica u SAD i Kanadi, u Srbiji nema na način koji bi upozoravao na alarm.

Psihijatar iz Inistituta za mentalno zdravlje Marija Dabetić podseća za Tanjug da je fentanil snažan opijatski analgetik koji se u medicini koristi za najjače bolne sindrome, ali je i veoma snažan analgetik u anesteziologijii pri operativnim zahtvatima.

– Toliko je jak da je sto puta jači od morfijuma – rekla je Dabetić i dodala da fentanil pripada novom, najnovijem trećem talasu opijatske zavisnosti.

Kako je podsetila, širenje fentanila doživelo je ekspanziju na Zapadu, pre svega u SAD.

Može se spekulisati i zašto je to tako, ali je jedan od razloga i taj što je proizvodnja heroina duža i teža, uništene su mnoge plantaže maka na Bliskom istoku gde on se najviše gajio, kazala je Dabetić i dodala da je uz sve fentanil lakši za transport i potrebna je manja količina da iskaže dejstvo.

– Opasno je to što fentanil dođe kao čist i meša se sa drogama, korisnici ne znaju u kojoj količini je prisutan. Neki misle da uzimaju marihuanu, ali ne znaju da ima dodatak fentanila, koliko ga ima… – rekla je Dabetić i naglasila da s obzirom da je fentanil toliko snažan jako male količine mogu da dovedu do predoziranja.

Podsetila je da svi ti jaki opijati deluju depresivno na respiratorni centar i oni koji su ga koristili mogu da dožive smrt usled depresije centra za disanje.

Fentanil je, kako kaže, postao trend na Zapadu i u SAD, i zato smatra da veruje da će stići i u Srbiju.

Podatke još nemamo, ali s obzirom na pravilo da sve što postaje trend na Zapadu, preliva se i kod nas, mogli bismo ga očekivati, navela je Dabetić i dodala da su u trendu sintenske droge, a u njih spada i fentanil kao sintentski opijat.

Podseća da su sve droge opasne da ne postoji podela na lake i teške.

– Čak i one koje pod navodnicima nazivaju lakim, poput marihuane mogu da izazovu jako ozbiljne posledice u smislu psihotične dekompenzacije i psihijatrijskih problema. Za nekoga je i najlakša droga jako teška – navela je Dabetić i podsetila da Institut za mentalno zdravlje u okrivu klinike za bolesti zavisnosti leči sve vrste zavisnosti osim opijatske – alkoholizam, patološko kockanje i zavisnost od psihoaktivnih supstanci kao što su marihuana, kokain, sintetske droge, ekstazi, amfetamin, MDMA.

Sintetički opijati su glavni uzrok smrti od predoziranja narkoticima u Americi, a pre svega u pitanju je fentanil, koji može da bude 50 puta jači od heroina.

Jedna od poslednjih žrtava fentanila, najmasovnijeg ubice u SAD, je i unuk (19) glumca Roberta de Nira. Iz istog razloga umro je i Princ.

Američka policija navodi da se fentanil jeftino pravi od hemikalija koje uglavnom dolaze iz Kine, i krijumčare se preko Meksika do Sjedinjenih Država.

Zbog toga je pre nekoliko dana lider većine u Senatu SAD Čak Šumer najavio da che se zalagati da se u predstojeće zakone o odbrani uključi amandman kojim bi se sankcionisala Kina zbog njene navodne uloge u proizvodnji sintetičkog opioidnog fentanila.

Američki federalni agenti u 2022. su zaplenili količine fentanila dovoljne da ubiju svih 330 miliona stanovnika Sjedinjenih Američkih Država. Iz Uprave za borbu protiv narkotika (DEA) kažu da su pronašli 379 miliona potencijalno smrtonosnih doza fentanila.

Nekada svetski tehnološki centar danas je dom beskućnika i narkomana iz zombi apokalipse

Share via
Copy link