Lifestyle Magazin

Šta je digitalna štampa i koje su njene prednosti

Razvitak štampe kroz godine počeo je od najranijih metoda pomoću drvenih pločica, zatim se razvijao preko prese za štampanje i graviranja, do litografije i pojave ofset štampe. Danas se možemo pohvaliti da smo dosta napredovali i da smo dosegli brzinu i kvalitet koju nam, u 21 veku, pruža digitalna štampa.

Digitalna štampa važi za najmlađu tehniku štampe i predstavlja vrhunac u istoriji štampanja. Pojavom digitalne štampe i naprednih softvera omogućava se direktna povezanost štamparske mašine i računara, pružajući bržu i efikasnu štampu u isto vreme održavajući kvalitet otiska.

Koje prednosti je karakterišu i koje vrste digitalne štampe postoje pročitajte u nastavku.

Visok kvalitet štampe

Kvalitet otiska pruža preciznost, realističnost i intenzivne boje.

Glavna karakterisktika digitalne štampe je kvalitet koji, pojavom novih štamparskih mašina, sve više napreduje. Visoka rezolucija omogućava kvalitetan otisak i vidljivost detalja na papiru ili nekom drugom materijalu, kao i kvalitetnu štampu zahtevnih dizajnerskih rešenja. 

Digitalna štampa omogućava kvalitetnu štampu na PVC folijama, muflonima, papirima različite gramaže, platnu i mnogih drugih materijala.  Kada se radi digitalna štampa velikih formata bitna je kvalitetna izrada materijala kao što su zastave, štandovi na sajmu, folije za kola i druge vrste materija koji se najčešće koriste za reklamne proizvode, uređenje i brendiranje lokala.

Digitalna štampa velikih formata izuzetno je značajna jer klijentima pruža visok kvalitet izrade reklamnih i drugih proizvoda. Karakteriše je raznovrstan izbor materijala kao i impresivan kvalitet otiska.

Brza i efikasna izrada

Efikasnost i brzina probnog otisaka i štampe manjeg ili srednjeg tiraža.

Pored kvaliteta, jedna od prednosti, u odnosu na ofset štampu, je što digitalna štampa omogućava brzu izradu. Efikasna je kada se radi o štampi manjih ili srednjih tiraža za kratko vreme, kao što su vizit karte, flajeri, memorandumi, brošure, katalozi, knjige, deklaracija i slično.

Pojava digitalne štampe povećala je obim posla i privukla klijente koji imaju velika očekivanja po pitanju brzine izrade i isplativosti. Često su to poslovi klijenata kod kojih je potrebno dorađivati dizajn, a prednost digitalne štampe je, upravo, obavljanje hitnih poslova koji zahtevaju brzi rok izrade.

Digitalna štampa ima veliku prednost u odnosu na ofset štampu kada su u pitanju poslovi manjih ili srednjih tiraža. Digitalna štampa ima mogućnost personalizacije odnosno brze i efikasne dorade i promene određenih podataka proizvoda kao što su ulaznice za koncert ili karte za bioskope.

Finansijski povoljnija

Odgovara finansijskim potrebama svakog klijenta.

Digitalna štampa ne iziskuje mnogo novca za pripremu i štampu. Predstavlja finansijsku uštedu i kao takvu mnogi je klijenti biraju. Kod tehnike digitalne štampe ne postoji ploča za boje, kao što to ima ofset štampa.

Troškovi prirpeme za ofset štampu znatno su veći jer zahtevaju pripremu fajla, prenos štampe i na kraju štampanje. Ofest štampa ima četiri ploče za sve četiri boje i razliku u ceni za svaki otisak. Digitalna štampa ima istu cenu za svaki otisak, što stvara ekonomičnost posla i tako privlači sve više klijenata.

Takođe, ukoliko postoji poseban zahtev klijenta koji zahteva doradu, odnosno doštampavanje, kod digitalne štampe se neće stvoriti dodatni finansijksi trošak. Pripremljen fajl za štampu ne zahteva novo pravljenje ploče kao kod ofset štampe što iziskuje dosta vremena i novca, već ostaje sačuvan u računaru i može se iznova i iznova štampati.

Vrste digitalne štampe

Digitalna štampa ima za ulogu da pojednostavi i olakša proces štampanja i omogući izradu željenog proizvoda za kratko vreme. Shodno tome postoje dve vrste digitalne štampe i to su statička (computer to press) i dinamička (computer to print).

Statička digitalna štampa (computer to press)

Statička digitalna štampa podseća na klasičnu ofset štampu i kod nje se računar direktno povezuje sa štamparskom mašinom. Statička digitalna štampa ima osvetljivač za formu (ctplate) koji je, za razliku od ofsetne štampe, postavljen na cilindru forme, koja se osvetljava i razvija direktno u mašini za štampanje.

Dinamička digitalna štampa (computer to print)

Dinamička digitalna štampa predstavlja bezkontaktnu štampu, odnosno odsustvo valjka i prese, što znači da pritisak za prenošenje otiska nije potreban. Dinamička digitalna štampa radi po principu Inkjet- a, odnosno tenika štampe sa suvim ili vlažnim tonerom.

Dinamička tehnika štampe zapravo nema štamparsku formu, već se ona nalazi u memoriji računara i prenosi se direktno na podlogu za štampanje. 

Digitalna štampa je jedna od najzastupljenijih tehnika štampe koju koriste sve više štamparija. Smatra se da je digitalna tehnika štampe jedna od bitnih dostignuća i pogodnosti koje moderno doba nudi. Kroz par klikova dobijamo kvalitetnu, brzu, efikasnu i povoljnu izradu materijala za sve potrebe i prilike.

Share via
Copy link