Magazin

Priča srpskog pilota koji je obuzdao strašnu englesku oluju i dobio aplauz čitave planete

marko otanjac pilot
FOTO: PRIVATNA ARHIVA / RAS SRBIJA

Putnički avion „Er Srbije“ koji je u petak leteo za London, pri sletanju na aerodrom Hitrou oko 13 sati po lokalnom vremenu upao je u veliku oluju koja besni širom zapadne Evrope. Zahvaljujući prisebnosti i profesionalnosti srpskog pilota koji je bezbedno prizemljio letilicu izbegnuta je velika tragedija.

Pola planete je s neizvenošću pratilo sletanje aviona na najveći londonski aerodrom, a o njegovom podvigu danas govori ceo svet.

Heroj se zove Marko Otanjac, menadžer za bezbednost u saobraćaju i kapetan na avionima erbas A319 i A320.

– U petak, 18. februara, upravljao sam avionom erbas A319 Er Srbije, koji je sleteo na londonski aerodrom Hitrou, što je na naše iznenađenje privuklo priličnu medijsku pažnju. Ostali članovi posade na ovom letu bili su Bojan Marić kopilot, kao i članovi kabinske posade Nataša Protić, Ljubica Pavlović i Anja Radojević. Što se nas tiče, to je bilo samo još jedno sletanje, doduše u otežanim vremenskim okolnostima, imajući u vidu da je tog dana, kao i prethodnih, nad tim delom Evrope bila vrlo aktivna oluja koja je nazvana Enis, kaže Otanjac i dodaje:

– Naravno, naš Operativni centar je sve vreme pratio vremenske uslove i davao procene. Kompanija je bila spremna za različite scenarije – od potencijalnog pomeranja leta, pa do preusmeravanja na neki alternativni aerodrom. Kada je procena bila takva da su vremenski uslovi iznad minimalnih za bezbedno sletanje, posle detaljnih konsultacija, odlučili smo da poletimo za Hitrou. U toku samog leta, kolega kopilot i ja smo neprestano razmatrali vremenske uslove kao i opcije koje smo imali na raspolaganju. Opšte je poznato da je avio-saobraćaj najbezbedniji vid prevoza zbog veoma strogih procedura koje se u njemu primenjuju. Zna se tačno šta su minimalni meteorološki uslovi za bezbedno sletanje i da je brzina vetra za samo jedan čvor bila veća od tog minimuma, mi ne bismo ni pokušali da sletimo. Na kraju je to uspešno obavljeno, što ste imali priliku da vidite i na snimku koji je ovih dana objavljen u velikom broju medija.

Otanjac ponavlja da za njega i njegove kolege ono što se dogodilo u petak nije bilo ništa neuobičajeno:

– Za nas je to samo još jedan radni dan, pa smo pomalo iznenađeni zbog sve ove pažnje koju smo dobili, ali ipak razumemo da je višečasovni direktni prenos na Jutjubu, koji su pratile stotine hiljada gledalaca uživo, doprineo tome, kao i društvene mreže, po kojima se takođe snimak brzo raširio. U svakom slučaju, drago nam je što je tako, pošto su građani imali priliku još jednom da vide da su srpski piloti izuzetno dobro odškolovani, obučeni i spremni za najrazličitije situacije – rekao je Marko Otanjac, a preneo Blic.

Filmska priča o pilotu koji je izvučen iz kabine na 7.000 metara visine i stjuartu koji ga je spasio

158 Shares
158 Shares
Share via
Copy link