Magazin Srbija

Nestali programeri iz Niša koji su prevarili Amere za 70 miliona

haker

Nakon što im je ukinut zatvorski i kućni pritvor, devetoro programera iz Niša osumnjičenih za internet prevaru u kojoj su zaradili 70 miliona dolara dodeljena im je obaveza da se svakog ponedeljka i četvrtka javljaju niškoj policiji po nalogu Višeg suda u Beogradu. Troje njih to nisu učinili od 29. jula, odnosno 5. avgusta, potvrđuju za Južne vesti iz beogradskog Suda. Ipak, ne objašnjavaju da li je za njima raspisana poternica i šta preduzimaju povodom njihovog nestanka.

Nakon puštanja da se 10 programera brane sa slobode, a od kojih su 9 sa prebivalištem u Nišu, Sud im je odredio meru zabrane napuštanja boravišta i javljanje policiji. Kako stoji u dopisu niške policije beogradskom Višem sudu od 28. avgusta, samo njih 6 se uredno javljaju policiji.

Kako stoji u izveštaju, M. P. se poslednji put javio 29. jula, dok su se K. K. i K. F. A. K. poslednji put javili policiji 5. avgusta. Nakon što se nisu javili nadležnoj stanici, policija ih je potražila na adresi koju si prijavili 8. avgusta, ali ih, stoji u izveštaju patrole, nije pronašla na prijavljenim adresama.

Isti su od strane patrole potraživani i to porodica K. na prijavljenoj adresi gde niko nije pronađen, tj. niko nije otvorio vrata. U obavljenom razgovoru sa komšijama isti su patroli izjavili da tu niko ne stanuje već duže vreme. Lica su potraživana i na drugoj adresi, kod osobe koja im čuva 4 maloletna deteta koja je patroli rekla da ih je zadnji put videla 6. avgusta – stoji u izveštaju.

Policija je tražila i M. P. na 2 adrese, a na jednoj od adresa je bila i njegova supruga koja je patroli rekla da ga nije videla duže od 2 nedelje.

Za navedena lica patrola radom na terenu nije došla do informacija gde bi se mogla pronaći – kažu u policiji.

Da li je za njima, nakon što se mesec dana nisu javili policiji, raspisana poternica i šta beogradski Viši sud preduzima povodom njihovog “nestanka” iz ove institucije ne objašnjavaju. Šta je sa njegovim klijentima ne objašnjava ni njihov advokat Milan Petrović koji nije odgovarao na pozive novinara Južnih vesti.

Uvidom u dokumentaciju, nakon puštanja iz pritvora trojice programera i ukidanja kućnog pritvora za njih šestoro, pasoš je oduzet njima šestorici, među njima je i M. P koji se više od mesec dana nije javio policiji, dok putna isprava nije oduzeta bračnom paru iz Niša koji je sada nestao.

Podsetimo, grupa mladića i jedna devojka, njih desetoro sa prebivalištem u Nišu i jedan iz Beograda, uhapšeni su krajem jula prošle godine.

Nadležni sud je krajem jula ukinuo pritvor za njih 10, pa na slobodi čekaju odluku Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu koja je bila najavljena za 16. avgust, ali je odložena za kraj septembra.

Odluka suda se odnosi na sve programere za koje je pokrenut postupak za ekstradiciju, dok je jedan od optuženih 11 ranije izručen po sopstvenoj želji.

Njima se na teret stavlja krivično delo prevare kojom su, putem interneta, zaradili 70 miliona dolara. Među prevarenima je i jedan državljanin Teksasa, pa se u ceo slučaj umešalo i američko pravosuđe i FBI, koji je asistirao u akciji hapšenja.

Za uhapšene se od početka tražilo izručenje u SAD, gde bi se vodio čitav proces, a prema mišljenju advokata njima bi u Americi bila ugrožena ljudska prava i zato je zahtev da im se sudi u Srbiji.

Izvor: Južne vesti

Sud u Beogradu odobrio da Srbija izruči Americi 11 programera iz Niša, čeka se ministar

OGLAS

84 Shares
Share via
Copy link