Izbori 2020 Srbija

Provera imovine i prihoda Gorana Rakića i još 5 srpskih funkcionera na Kosovu

Goran Rakić
Foto: Tanjug - Zoran Žestić

Goran Rakić, gradonačelnik Severne Mitrovice, ima još dve funkcije i imovinu koju nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije.

Slična situacija je sa još petoricom srpskih funkcionera na Kosovu, navodi CINS.

Nakon istraživanja koje je sproveo i čije je rezultate objavo Centar za istraživačko novinarstvo Srbije, Agencija za borbu protiv korupcije je donela odluku o pokretanju postupka protiv 6 funkcionera sa Kosova kako bi se utvrdilo da li je bilo povrede Zakona o Agenciji.

Ukoliko je bilo, njima preti novčana kazna od 50 do 150 hiljada dinara ili kazna zatbora u trajanju od 6 meseci do pet godina.

Goran Rakić

Goran Rakić na Kosovu radi kao gradonačelnik Severne Mitrovice, direktor JKP Standard i zastupnik Fudbalskog kluba Trepča, u kojem je funkciju nasledio od kontroverznog biznismena Milana Radoičića.

Međutim, u Agenciji za borbu protiv korupcije u Beogradu kažu da nisu obavešteni ni o jednoj od ovih funkcija, a Rakić nije prijavio ni imovinu i prihode, iako ga Zakon o Agenciji na to obavezuje.

On je i predsednik Srpske liste na Kosovu.

Milan Ivanović

Pod istragom da nije prijavio prihode i funkcije je i doskorašnji vd. direktora Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović.

– Ne znam, ne mogu sada da se setim da li sam prijavljivao ili nisam prijavljivao (imovinu i prihode), sada sam u samoizolaciji pa ne mogu da se skoncentrišem – bio je njegov odgovor CINS-u.

Aleksandar Spirić

Predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić, kaže da je „nesporno“ da nije prijavio imovinu i prihode.

Prema podacima kosovske Agencije on ima stan od 72 kvadrata, jedan koji se vodi na suprugu od 60 kvadrata i godišnja primanja 7.800 evra.

– Iskreno rečeno, nisam dobio ni neki mejl, ni ne znam. Iskreno da ti kažem. Ali nije to problem, to svakog momenta mogu da prijavim – bila je njegova izjava na pitanje CINS-a o prijavi imovine i prihoda Agenciji za borbu protiv korupcije u Srbiji.

Miodrag Ralić

Na spisku za proveru Agencije za borbu protiv korupcije nalazi se i direktor JKP Vodovod Ibar Miodrag Ralić.

On takođe nije prijavio prihode ni imovinu, a bio je dužan da to učini s obzirom na to da je javni funkcioner u srpskim institucijama na Kosovu.

Milorad Jovanović

Direktor osnovne škole Sveti Sava u Kosovskoj Mitrovici je Milorad Jovanović.

Kada ga je novinar upitao da li je prijavio imovinu i prihode, on je pokazao nesigurnost.

Pitao je novinara da li to mora da čini u svakom mandatu, iako, prema podacima sa sajta Agencije za borbu protiv korupcije, on svoju funkciju, kao ni imovinu i prihode, nikada nije prijavio.

Jovanović je ljubazno zamolio novinara da ga uputi gde da nađe obrazac koji treba da popuni, a pristao je i da izjavu da pred kamerom. Međutim, kada ga je za snimanje pozvao novinar sa Kosova, Jovanović se predomislio.

Veroljub Stanković

Veroljub Stanković je dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Leposaviću od 2015. i za CINS kaže da je „čuo“ da ne treba ništa da prijavljuje. Međutim, nije mogao da se seti gde, kada i od koga je to čuo.

– Pa ne znam, tako se pričalo. (…) Inače, imovina sigurno ne može da se uvećava što tiče plata i toga, jer su plate sve manje i manje – rekao je Stanković.

Bilo je i onih koji su se brže-bolje prijavili

Nakon istraživanja i objavljivanja CINS-a o tome da veliki broj srpskih funkcionera nije prijavio imovinu i prihode srpskoj Agenciji, bilo je i onih koji su to odmah učinili.

Sada se u online registru imovine i prihoda nalaze imena načelnika Kosovskomitrovačkog upravnog okruga Slavka Simića i predsednika Privremenog organa Opštine Zvečan Ivana Todosijevića.

Ivan Todosijević je i bivši ministar uprave i lokalne samouprave, a krajem prošle godine je i  osuđen nepravosnažno na dve godine zatvora zato što je za zločin u Račku rekao da je izmišljen.

Optužnica protiv Todosijevića je podignuta zvog toga što je on povodom 20-godišnjice od NATO agresije na ceremoniji u Zvečanu rekao da je “povod za agresiju na našu zemlju bila takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak”.

Pre toga tadašnji kosovski premijer Ramuš Haradinaj, smenio ga je sa funkcije ministra zbog “govora mržnje i vređanja žrtava Račka”.

Šta kaže Zakon?

Prema Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije, svi funkcioneri su u obavezi da dostavljaju izveštaje o imovini i prihodima kada stupe na funkciju, zatim ukoliko kada dođe do promena u imetku, odnosno vanredne izveštaje ukoliko dođu do prihoda koji premašuju nacionalne prosečne godišnje zarade.

Izveštaje podnose i dve godine od prestanka funkcije, ukoliko dođe do značajnijih promena.

Ukoliko to ne urade, funkcionerima preti kazna od 50.000 do 150.000 dinara, a oni koji ne prijave imovinu Agenciji ili daju lažne podatke o imovini u nameri da prikriju podatke, mogu biti kažnjeni zatvorom od šest meseci do pet godina.

Istraživanje CINS-a pokazalo je da u registru na sajtu srpske Agencije nedostaje veliki broj funkcionera, koji imovinu i prihode uglavnom ne prijavljuju pod opravdanjem da nisu znali za svoje obaveze. Međutim, u Agenciji to smatraju izgovorom.

– Nepoznavanje Zakona ne oslobađa funkcionera odgovornosti zbog nepodnošenja Izveštaja u zakonom propisanom roku – kažu iz Agencije.

Izvor: CINS

Prosečan građanin treba da radi 143 godine da bi zaradio Bajatovićevu godišnju platu

Ana Marković

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

15 Shares
Share via
Copy link