Magazin Srbija

Srednjoškolci idu na ekskurziju vrednu 2 miliona da gledaju majmune u zoo vrtu

aleksandar vulin majmun
Foto: Luftika

Grad Čačak nagrađuje najbolje srednjoškolce, nosioce Vukove diplome, posetom zoološkom vrtu, sreća na Paliću, ne putuju kod Palme u Jagodinu. Da bruka bude veća, srednjoškolci će ici i do Novog Sada i Beograda. Nije kao da opet idu na istu ekskurziju kao u nižim razredima škole ali kakva gradska vlast takva i nagrada.

Umesto da najbolji učenici steknu nova znanja i iskustva, vlasti Čačka su 2 miliona koliko je namenjeno za ovo putovanje, spiskale na zezanje za profesore koji će voditi decu na put po Srbiji. Kakako je vrtić ekskurzija dosta jeftinija od planirane ekskurzije za srednjoškolce u inostransvu, ima mesta i da se nešto ućari, skloni sa strane.

Skupština Grada Čačka usvojila je svojevremeno predlog odborničke grupe LDP-a da se najbolji čačanski srednjoškolci u generaciji nagrade stručnom putovanjem u neku od evropskih prestonica i da program putovanja ne bude turistički, već da obuhvati posete nekim od srednjih škola i fakulteta gde bi se čačanski učenici generacije upoznali sa sistemom obrazovanja, sa načinima organizovanja učinika u učeničke i studentske parlamente, sa uslovima školovanja i studiranja, sa primerima iz prakse u odnosima učenik – profesor …

Zatim da imaju posete muzejima i galerijama, tamošnjim Parlamentima na lokalnom i nacionalnom nivou kako bi stekli saznanja o kulturi, političkom sistemu, funkcionisanju demokratskog društva ili da posetama istorijskih znamenitosti dopune svoja znanja o važnim istorijskim događajima.

Jedenom rečju, namera je bila da se najbolji čačanski učenici nagrade putovanjem na kome bi onim što vide, čuju i upoznaju stekli nova i stimulativna iskustva.

Vremenom promenila se lokalna vlast pa je neka sledeće stručno putovanje u inostranstvo pretvorila u manje-više turistički obilazak Budimpešte i Beča, kao da u Evropi ne postoji nijedna druga prestonica osim ove dve.

Prošle godine nagradnog putovanja za učenike generacije čačanskih srednjih škola nije bilo zbog epidemije Kovid-19.

Ovog leta, prilikom dodele nagrada najboljim đacima osnovnih i srednjih škola u Domu kulture, a nagrada je bila knjiga i zajednička fotografija sa gradonačelnikom, gradska vlast je saopštila da će najbolji osnovci dobiti i besplatnu kartu za bazen, a srednjoškolci tradicionalnu ekskurziju za Budimpeštu i Beč.

Kako se nije otputovalo letos dok situacija sa koronom nije bila tako kritična, to se lenja gradska vlast odlučila da sada kada je leto prošlo, ekskurzije ipak bude, ali navodno zbog situacije sa epidemijom nosioci Vukove diplome iz srednje škole imaće put do Vojvodine i Beograda. Da posete ZOO vrt i Avalski toranj.

Program na nivou uzrasta dece u predškolskoj nastavi u vrtićima.

Ili je ispravnije reći – program na nivou gradske vlasti u Čačku.

Izvor: Ozonpress.net

Na Kablaru zbog parkinga uništavaju hektar šume i zalivaju betonom

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

130 Shares
130 Shares
Share via
Copy link