Kolumne Srbija

Srbija pomoć šalje samo Turskoj, a Siriji uvodi sankcije: O tome niko ne govori

Erdogan i Vučić
Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Tlo se ljuljalo i ubilo hiljade ljudi u Siriji i Turskoj. Do sada je poginulo skoro 10 hiljada ljudi, a smrt se nažalost još uvek broji.

Ovo je najrazorniji i najsmrtonosniji zemljotres u poslednjih nekoliko decenija.

Katastrofične slike iz ovih područja poljuljale su i one mentalno najjače ljude. Ko može biti imun na sliku oca koji za ruku drži mrtvu ćerku, zarobljenu ispod tona betona?

Onaj ko je ovo “svario”, srušio se na prizore iz Sirije – sestru koja je čitavih 17 sati telom štitila brata ispod ruševine. Primera je nažalost mnogo.

Pomoć Turskoj stiže sa svih strana. I Srbija je poslala specijalce, pomoć, pse tragače… Turskoj.

Turskoj i Erdoganu je stigla i izjava saučešća i saosećanja.

Omiljeno i povlašćeno glasilo srpske vlasti je to objavilo odajući zasluge predsedniku. U naslovu. Da zna narod ko to odmah reaguje!

Informer pomoć Turskoj (1)
Svaka mu čast.

Ali šta je sa Sirijom? Time se pomenuti medij ne bavi. Niti drugi.

Siriji, umesto pomoći, šaljemo sankcije. Zašto? Da bismo prilagodili spoljnu politiku Evropskoj uniji. Dobro poznat razlog, samo ovoga puta nedovoljan da se sankcije uvedu i Moskvi.

Srbija je jedina zemlja u Evropi (pored Belorusije) koja nije uvela sankcije Rusiji. To je postalo pitanje od nacionalnog interesa i zahvaljujući prorežimskim medijima – jasan i jeftin populistički potez našeg predsednika. Zna on šta 90 posto Srba želi da čuje, računa na srpski inat i ispunjava želju, rastući do plafona u svom hodniku.

Kada ode u tuđe dvorište, naš kapiten se pravi žrtva – Mi smo bili pod sankcijama, znamo kako je to bilo, jadni mi, šta smo preživeli, e sad baš nećemo, stvar je principa.

U slučaju Sirije to ne važi.

Malo je poznato (jer naravno – mi čujemo samo ono što on želi) da Srbija trenutno drži aktivnim sankcije ka čak 4 zemlje – Belorusija, Gvineja, Severna Koreja i Sirija.

Uskladili smo se sa Evropom u ova 4 slučaja i nekako je to prošlo ispod radara. Nebitno skroz. Da li je?

Đavo ne spava. Pošalje zemljotres i uslika nam bebu koju iznose iz ruševina, dok joj pupčana vrpca visi iz stomaka. Majka mrtva. I otac. I braća i sestre.

Sve to u Siriji.

Ministar spoljnih poslova i dijaspore Sirije Fajsal Mikdad izjavio je da “ogromnu katastrofu”, koja je zadesila Siriju posle zemljotresa, dodatno otežavaju sankcije zbog kojih humanitarna pomoć ne može da uđe u zemlju.

U intervjuu za televiziju El Majadin, Mikdad je istakao da prema međunarodnom pravu humanitarna pomoć ne podleže sankcijama, ali da u stvarnosti “ništa ne može da uđe u Siriju”.

Da li je ovo dovoljan razlog da se zaobiđu pravila Evropske unije? Ili nas baš briga? Poslaćemo pomoć Turskoj i to iskoristiti da dobijemo još koji poen. Kako smo dobri.

Čak je i Novak naseo.

Novak pomoć Turskoj
Ili nije?

Ma nije ni važno.

Važno je da se zna istina. Srbija je uvela sankcije Siriji i pomoć šalje samo Turskoj. U Vučićevboj odluci da ne uvedemo sankciji Rusiji nema nikakvog principa, niti saosećanja sa običnim svetom. Toliko je jednostavno.

Bog je okrenuo leđa i đavo se baš zabavlja.

Dirljivi prizori iz Turske i Sirije: Uplašene životinje se ne odvajaju od svojih vlasnika nakon zemljotresa

Čitajte Luftiku na Google vestima

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Samo za opšte znanje: sankcuje Siri je uvela vlada mirka cvetkovića i to u tehničkom mandatu. Ne krivite ovu garnituru.

284 Shares
284 Shares
Share via
Copy link