Magazin

Srbija: Kuća iz snova za 9.000 evra

Vikend kuću, ili brvnaru, zavisno od prohteva, možete da priuštite u Srbiji i za 150 evra po kvadratu.

Kuća od drveta, ako se koristi „normalno“ ili bez ekstremnih situacija, može trajati 100 ili 150 godina, što uopšte nije malo, piše u Halo oglasima.

Drvo je prirodan i najstariji građevinski materijal i kao takvo zahteva održavanje i negu, ali istovremeno nudi i određene kvalitete koji imaju uticaj na konačan proizvod, odnosno kuću.

Stručnjaci su potvrdili da drvo, već svojom strukturom ne traži da se postavlja izolacija od drugih materijala, a sa druge strane, u pogledu nosivosti, drvo zadovoljava sve statičke i ostale regulativne uslove.

Proizvođači koji se bave ovim poslom najčešće koriste četinare: jelu, smreku ili bor. Montira se za par dana, a za izradu je potrebno manje od dva meseca u proseku.

Prednost drveta je i što ono „diše“, pa to u praksi znači da „propušta vazduh“ u oba smera i reaguje sa vlagom iz vazduha.

Prednost drvenih zidova, odnosno zidova od balvana je i ta što oni, po principu samoregulacije, upijaju višak vlage iz vazduha u prostoriji.

Ujedno otpuštaju tu vlagu kada je vazduh nezasićen. To vam daje jedan novi kvalitet života i boravka u tim prostorijama, jer vazduh u njima nikada nije ni previše suv, ni previše vlažan.

Jedna od glavnih osobina je što je drvo nekoliko puta bolji izolator od cigle, a 15 puta bolji izolator od betona i mnogo puta je lakše od betona.

Drvo debljine tri centimetra ima toplotnu izolaciju kao 45 centimetara betona ili 18 centimetara cigle. To znači da u ovakvoj kući može da se računa na manje račune za grejanje.

One su, kada se podvuče crta, jeftinije za održavanje, pa se koristi mala količina energije i leti, kada je potrebno hlađenje.

Ključ u ruke možete dobiti već za oko dva meseca, jer za takve kućice to je optimalno vreme izrade i montaže.

Tačnije, oko dva meseca traje obrada i izrada materijala, a montaža desetak dana, možda i manje.

Kvadrat drvene kuće košta od 150 do oko 200 evra, a to znači da za kuću od 60 kvadrata treba izdvojiti 9.000 evra.

Najbolje od svega je što, oni koji su zainteresovani za brvnare, mogu sami i da ih dizajniraju.

Džabe! Bračni parovi dobijaju milion dinara za kupovinu seoskih imanja

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

60 Shares
Share via
Copy link