Magazin

Srbija je ponovo pala na maloj maturi, a najveće žrtve su najvrednija deca

Bila jednom jedna zemlja, u kojoj je biti mali maturant značilo da prvi put polažete nešto važno u životu. Da se svih onih osam godina grejanja klupe u školi potvrđuje na prvim ispitima, upisnim, za srednju školu.

Fer ili ne, jer svako može da podbaci zbog treme, bivali ste rangirani po znanju, učinku, marljivosti.

Računalo se i to što ste osam godina trpeli da vas neki mangupi u povoju maltretiraju zovući vas “štreber”. Roditelji su bili prvo zabrinuti, pa onda ponosni, jer ste pobedili tremu i upisali željenu školu.

Ovi drugi, mangupi uspevali su da se provlače, malo više su sekirali roditelje, povukla bi se i neka veza, ali nikad nisu pobeđivali onu dobru decu. Poredak nagrada za rad se znao.

A onda su došli neki drugi ljudi, oni koji su mislili da bi mogli da profitiraju na deci. I došli su i oni koji su shvatili da mogu da kupe sve što požele.

Da se razumemo, uvek je bilo muljatora, hvatača krivine, kupaca i prodavaca onoga što je nemoralno kupiti ili prodati. Uvek je bilo prepisivanja, puškica, poneke krađe testova…

Pa koje dete još ne bi volelo da tokom noći, kao u priči Branislava Nušića, nauči sve rezultate, u stvari, neko mu ih šapne unapred, pa makar bio i “štreber”.

Trema je ozbiljna stvar, naročito kad svi očekuju mnogo od vas, a vama je jedva 14 godina, piše Zorica Marković za Nedeljnik.

Ako je sistem devedesetih izbacivao takve u velikom broju na površinu, mislili smo da je posle promena stigao i “insekticid” i da je ovo društvo u kojem takvi ne mogu da potraju. Ali, zapravo mi smo društvo gore od tog.

Mi smo društvo u kojem vam policajci kažu: “Sve je regularno”, u kojem vam ministar govori: “Pa nije to tako strašno, ionako su rezultati mature slabi.”

Ako je moguće kupiti diplomu fakulteta, zbog čega bi bilo teže kupiti ispitne testove? Ako nešto košta 1.000 dinara, onda ga ima na svakom ćošku, to je zakon konkurencije.

Mi smo društvo u kojem oni pobeđuju, između ostalog jer ih poluge vlasti štite. Imate li vi gorak ukus u ustima?

Znam da roditelji dobre dece, i dobra deca imaju. Znam da bi neka deca opet plakala zbog nepravde, jer bi znala kakav će ishod biti. Jer bi kako neki osrednji i slabiji od osrednjih đaka završavaju testove za manje od četrdeset minuta, tresući se nad sopstvenim poluispunjenim testom.

2013. je bila kriva neka službenica iz Službenog glasnika i njene velike grudi.

A sada?

Osim testa iz matematike u okviru male mature koji je danas odložen za četvrtak procurio je i kombinovani test koji su đaci trebalo da polažu sutra, objavila je Prva televizija, pozivajući se na nezvanična saznanja.

Ministarstvo prosvete Srbije saopštilo je jutros da je polaganje testa iz matematike, u okviru završnog ispita za učenike osmih razreda, odloženo.

Za sada nema zvaničnog objašnjenja zašto je današnji test odložen.

Međutim, nezvanično se saznaje da su testovi procurili u javnost i da su se tokom noći delili na društvenim mrežama, prenela je TV Prva. Zadaci za prijemni ispit procureli su i 2013. godine.

Trebalo je da osmaci počnu s rešavanjem zadataka iz matematike u devet časova, i da test rade do 11 časova. Međetum, polaganje testa je odloženo za četvrtak, takođe od devet do jedanaest.

Termin održavanja kombinovanog testa neće se menjati i ispit će biti održan u skladu sa Kalendarom aktivnosti za sprovođenje završnog ispita za školsku 2018/2019. godinu, odnosno, u sredu, 19. juna, kaže se u saopštenju.

Ministarstvo dodaje da se sve ostale aktivnosti u vezi sa upisom učenika u srednje škole nastavljaju po utvrđenom Kalendaru.

Kako je matursko veče od noći za pamćenje postalo takmičenje u dominiranju

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

373 Shares
373 Shares
Share via
Copy link