Srbija

Građani Srbije najveći donatori humanitarne pomoći, korporacije na 2. mestu

donacije-3

Građani Srbije su prošle godine bili najveći donatori humanitarne pomoći u zemlji. Tako je nastavljen višegodišnji trend koji je prekinula pandemijska 2020. godina kada najveću pomoć pružaju korporacije da bi se lani one povukle a na tron se ponovo vratilo humano srce „malog“ čoveka.

Naime, prema podacima organizacije „Katalist Balkan“ ukupna donirana suma je lani prešla 42 miliona evra a ovaj novac je sakupljen kroz nešto više od 4.000 humanitarnih akcija koje su organizovane tokom godine

Za nekoga mnogo, za nekoga ništa, to je u proseku 6,2 evra po glavni stanovnika. Poređenja radi, u prvoj godini pandemije kada je filantropija u zemlji bila na vrhuncu sakupljeno je 90 miliona evra što je bilo 13 evra po glavi stanovnika.

Gde je sav taj novac završio?

Kompanije su po pravilu agilnije kada je u pitanju darivanje državi odnosno institucijama države kao što je zdravstvo ili obrazovanje dok masovne donacije građana odlaze neprofitnom sektoru odakle se dalje raspodeljuju ugroženim pojedincima.

Godinama unazad, bez premca je fondacija „Budi human“ preko koje je lani poklonjeno preko 24 miliona evra.

“Naravno tu je i Nurdor koji je odradio fantastičan posao za svoj roditeljske kuće. Od kompanija bismo mogli da izdvojimo na prvom mestu „Nordeus“ koji prilikom akvizicije izdvojio tri miliona dolara za osnivanje svoje fondacije koja će se baviti obrazovanjem”, podseća nedavno Miloš Janković u razgovoru za RTS naglašavajući da je to “najveća donacija koju smo ikad registrovali u poslednjih devet godina“.

Inače, istraživanje iz fondacije Trag iz 2018. godine pokazuje da čak trećina građana misli da su najveći donatori u zemlji istaknuti pojedinci koji u realnosti doniraju pet odsto sveukupne pomoći koja se sakupi u toku godine.

Do 2018. godine, najviše humanosti pokazivale su kompanije kada primat preuzimaju masovne donacije građana (izuzev 2020. godine) kojima se sakuplja ubedljivo najviše sredstava za pomoć sugrađanima.

Čika Tomi je vatrena stihija oduzela sve, Novosađani odlučili da pomognu

Čitajte Luftiku na Google vestima

12 Shares
Share via
Copy link