Magazin Putovanja

Srbi oduševljeni albanskim primorjem, gde ih domaćini dočekuju s Lepom Brenom

Nakon što su granice Srbije i Crne Gore ostale zatvorene za državljane Srbe, mnogi naši sunarodnici ovo leta neće se opuštati u morskoj vodi.

Ipak, ima i onih koji su odlučili da posete albansko primorje, pošto ovo zemlja nije imala nikakve posebne uslove za ulazak u državu.

Albanija je destinacija koju su žitelji Novog Pazara otkrili još pre nekoliko godina.

Nekima od njih je ovo već četvrta ili peta sezona kako letuju u nekom od gradova Albanije na obalama Jadranskog ili Jonskog mora.

Među njima je i penzionisani inženjer iz Novog Pazara kojeg je Drač toliko očarao da je pre dve godine rešio i da kupi stan, piše Blic, a prenosi Noizz.

“Nijednom se nisam pokajao”

– Potencijale Drača sam prepoznao prilikom prvog letovanja i shvatio sam da će zbog ljubaznosti ugostitelja, lepe plaže, čistog mora i povoljnih cena, turizam ovde cvetati. Niti jednom se nisam pokajao, pa sada većinu godine provodim u Albaniji. Ljudima poručujem da ostave predrasude po strani, primorski gradovi u toj zemlji, hoteli i usluga ne zaostaju za Crnom Gorom, Grčkom ili Turskom, a cena je mnogo pristupačnija – priča on.

Iako je vidno manje turista ove godine u odnosu na prošlu, priča ovaj Novopazarac, primetno je da ima znatno više gostiju iz Srbije.

Puno je tablica iz Srbije

– Prošlog leta nisam video par automobila sa registarskim oznakama gradova iz Srbije, a ovog leta ih ima mnogo, mnogo više. Srpski se čuje na ulici, ima ljudi iz Beograda, Smedereva, Sombora, Niša, Leskovca – dodaje on.

Cene su, kaže, iste kao i prošle godine, a namirnice koštaju kao i u Srbiji ili su čak i jeftinije. Jedino je, dodaje, gorivo nešto skuplje. Vrednost leka i dinara je približna, tako da je poređenje jednostavno.

Profesor oduševljen Albanijom

Preporuke svojih sugrađana ove godine poslušao je i profesor ekonomije koji ovih dana boravi u Sarandi, na obali Jonskog mora, na jugu Albanije.

– Ovde smo od ponedeljka, putovali smo preko Kosova, nije potreban PCR test, nema izolacije, nije bilo nikakvih problema. Putevi su dobri, usluga vrhunska, vlasnici apartmana ljubazni. Jutros su nam za doručak puštali pesme Lepe Brene. Malo je reći da sam prijatno iznenađen, more čisto, grad je prelep, uveče je sve puno – izveštava on iz Sarande.

Onima koji planiraju dolazak u Sarandu ili Valonu preporučuje da obavezno obiđu i “Plavo oko”, izvor reke Bistrice, sa bistrom plavom vodom sa mehurićima koja izvire iz bar 50 metara dubine.

– Jednu noć smo proveli i u Tirani, a planiramo da posetimo i Borš i Ksamil. Utisci za ova tri dana su fenomenalni, prezadovoljni smo – poručuje on.

Poznati psihijatar je posmatrao Srbe koji idu na letovanje i dao savršenu dijagnozu današnje Srbije

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • ????? Albanija. Tamo mogu samo muslimani iz Novog Pazara. Naravno da neće niko imati problema.. Taman posla. Samo šta bi sa onom srpskom porodicom(koja je ZAMISLITE, bila na primorju Albanija) gde je pre pat godina, naletevši na Srpske turiste kolima ubio albanac, oca i muža te porodice. Na trotoaru mosta? I, i, I još nešto, molim vas, kada čuju srpski, hoće li prodati hleb srbinu..? Pošto to nisu hteli u tuđoj državi, čuvši srpski.

generic vignette (DESK luftika.rs)
260 Shares
260 Shares
Share via
Copy link