Magazin Novi Sad

Istrajni novosadski Štrandaroši pokazuju da je picigen za sva godišnja doba

picigen
Foto: Rekreativni klub "Picigejmeri"

Protekle dve godine mogli ste da ih vidite oko Štranda – od maja do kraja oktobra bili su u Dunavu, u jesen na pesku, potom su dobacivanje lopticom nastavili na travi, a kada je trava mokra na peščanom terenu u gornjem delu čuvene novosadske plaže.

Bili su tu i tokom hladnih zimskih dana, a kažu da neće odustati nijedan dan ni ove 2023. godine, bez obzira na vremenske prilike.

– Ima nas šesnaestoro stalnih članova, svakodnevno se sastajemo, a počeli smo juna 2020. Dobacujemo se malom loptom, kao onom za picigen ili picigin, kako kažu Splićani, objašnjava za portal N1 PR Sportsko rekreativnog kluba „Picigejmeri“, Jelena Kovaček Svetličić.

picigen
Foto: Rekreativni klub „Picigejmeri“

– Pravila su, objašnjava, da loptica ne padne, da što duže ostane u vazduhu, a može da se igra rukom, nogom, glavom, stomakom. Suština je da se dobro zabavljamo.

Jelena kaže i da je ta igra dobra i za telo i za mozak, „za telo, jer se stalno krećemo, a za mozak je odmor, jer je to jedna divna zen aktivnost u kojoj se svi mi opustimo i resetujemo i puno se smejemo“.

Da bi se smejala i družila, ali i razmrdala Alida je kaže „namestila časove pre i popodne“ da bi „od 1 do 4, kada je lepo zimi bila na Štrandu, na terenu“. Željko i Đina na zimsku varijantu picigena dolaze „direktno sa posla, dok ima sunca“, dok Lemi tvrdi da svakodnevno „bacanje i hvatanje loptice u vazduhu“ ima i terapeutski efekat.

Prosek godina te mešovite ekipe je između 55 i 60, što znači da ima i „neki mlađi od 40-ak i neki stariji oko 70 godina“.

Aida, koja je osnovala Picigejmere i bila „prvi trener“ kaže da je sve krenulo iz zabave 2020, u doba korone. Prvo su se družili i igrali usput, a onda je krenulo i malo ozbiljnije treniranje.

– Uživamo u igri i druženju, prilagodili smo je našim godinama i svim vremenskim prilikama. To je fizička aktivnost za svako doba bez ograničenja, kaže Aida, a njen „zamenik“ Šeki podseća da su picigen na novosadskoj plaži Štrand igrali i kada su bili deca „po uzoru na Splićane koji picigin igraju takođe cele godine“.

picigen
Foto: Rekreativni klub „Picigejmeri“

Poreklo sa Bačvica

Za one koji ne znaju picigen, kako kažu Novosađani ili picigin, kako se zapravo ta igra lopticom, odnosno balunom zove, potiče iz Splita, sa peščane plaže na Bačvicama. Hrvatski je amaterski sport, koji se igra loptom na peščanoj plaži, u plićaku, u ekipi od pet igrača. Igraju ga ljudi svih životnih dobi i zaštićeno je kulturno dobro Republike Hrvatske.

Istorija kaže da su picigin na Bačvice 1908. doneli splitski studenti iz Praga. Igra se prvo zvala vodeni polo, odnosno na engleskom water – polo, međutim kako na Bačvicama nema dovoljno dubokog mora, moguće je, kako misle neki istraživači, da se picigin razvio iz specifičnog splitskog vaterpola na suvom.

Picigin se na Bačvicama igra još od Prvog svestkog rata, a sada je već i tradicija igranje novogodišnjeg picigina prvog dana Nove godine. Od 2005. se održava i tzv. „prvenstvo svita u piciginu“. Do 2008. na prvenstvu su ocenjivani zadati oblici skokova piciginaša, a od 2008. se ocenjuje ukupan umetnički dojam ekipe.

Nema preciznih podataka kada je picigin došao sa splitskih Bačvica na novosadski Štrand, niti kako je igra u moru „picigin“ postala u Dunavu na „Štrandu“ „picigen“. Stariji Novosađani kažu da se sećaju da se igralo posle Drugog Svetskog rata, da je „zlatno doba“ bilo između 1951 – 1965.

Mlađi kao najbolje godine za picigen navode neke naredne decenije, dok oni najmlađi, koji sad stasavaju na novosadskom Štrandu potvrđuju da se od „bacanja i hvatanja loptice u letu, uz često akrobatske skokove“ nije odustalo.

Uporni Članovi SRK „Picigejmeri“ pokazuju da je picigen ili picigin za sve uzraste i sva godišnja doba.

Izvor: N1

Štrand je omiljeno kupalište Novosađana, ali ove njegove tajne sigurno niste znali (FOTO, VIDEO)

194 Shares
194 Shares
Share via
Copy link