Srbija Vesti

Uništen spomenik podignut u čast 84-oro ubijenih i kidnapovanih kosovskih Srba

1636907827-spomenik-kosovo
Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Tokom jučerašnjeg dana u Velikoj Hoči, nasilno i u mrziteljskom činu iživljavanja ekstremista oskrnavljen je spomenik posvećen ubijenim i kidnapovanim Srbima u opštini Orahovac.

Krst na spomeniku stradalima je polomljen, oboren je jarbol sa zastavom, a srpska trobojka koja je stajala na tom mestu je odneta.

Znamenja u Velikoj Hoči postavljena su u spomen na 84 nevino stradalih Srba tokom 1998. i 1999. godine.

Iživljavanje albanskih ekstremista

– Reč je o nezapamćenom aktu nasilja i bezumlja albanskih ekstremista koji nisu davali mira ni živim Srbima, a sada se iživljavaju i nad njihovim spomenicima i grobovima – saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Iz ove kancelariji su naveli da je slučaj prijavljen policiji Kosova.

– Posebno zabrinjava činjenica da više od sat vremena njihovi pripadnici nisu našli za shodno da izađu na uviđaj. To dovoljno govori o opstrukciji prištinskih vlasti i nespremnosti da se zločini nad Srbima i njihovim svetinjama adekvatno procesuiraju. Ovo nije prvi put da se spomen obeležje stradalim Srbima u Hoči nalazi na meti bezumnika, a u februaru ove godine oskrnavljen je i spomenik srpskim žrtvama u Goraždevcu – stoji u saopštenju.

spomenik-2
Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Mrzitelje najstrože kazniti

Iz kancelarije dodaju:

– Ova dešavanja pokazuju jasan i nedvosmislen odnos Prištine i albanskih političara prema Srbima i njihovom stradanju i palim žrtvama. Ova spomen obeležja morala bi biti mesta najvećeg pijeteta i poštovanja, a ne mesta na kojima će se ekstremisti iživljavati u svom mrziteljskom piru – naznačavaju oni.

spomenik-3
Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je naglasila je da će pomoći da se pričinjena šteta sanira, a ovo mesto ponovo dostojno obeleži. Zahtevaće od svih instanci – međunarodnih misija, zvaničnika Evropske unije da se počinioci ovog i sličnih nedela najstrože kazne.

Mrzitelja je uvek bilo i uvek će ih biti. Nije prvi put da se ovakve užasavajuće scene događaju, nažalost, verovatno ni poslednji. Cilj je provokacija, što veća destabilizacija na teritoriji naše južne pokrajine – a poriv je čista mržnja drugih kao i sebe.

Sam čin je i pokušaj poniženja. U tom kontekstu, počinioci i jesu ponizili, opet, sami sebe. Stoga, ne mrzite nikoga, žalite ih. Samo se bezdušni bednici ponašaju na taj način – a za takve je to najveća kazna i teret koji nikakvo skrnavljenje neće i ne može skinuti sa duše i leđa. Da poštuju sebe, poštovali bi i sve drugo. Ovo se odnosi isključivo na ekstremiste koji su to i učinili.

spomenik-4
Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Levijatani pošli u rat za Kosovo, pa vraćeni s granice jer nisu imali PCR test

Stefan Savkić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

162 Shares
162 Shares
Share via
Copy link