Balkan Magazin

Patrijarh ili lik iz filma? I Dodik se zamislio nad spomenikom patrijarhu Pavlu u Višegradu

spomenik-patrijarhu-pavlu-visegrad

Spomenik patrijarhu Pavlu juče je svečano otkriven na Vizantijskom trgu u Višegradu, a ljudi su zaista ostali u čudu. Reakcije su različite – od bogohuljenja do pravdanja umetničkih sloboda.

Autor ovog, u najmanju ruku neobičnog, spomenika je Ljubomir Lacković.

Lacković je rekao da je spomenik visok 1,7 metara, te da ga je napravio za oko dva meseca.

– Ranije sam radio jedan manji spomenik patrijarhu Pavlu, učestvovao sam i u radu Likovne kolonije u Andrićgradu, a pretprošle godine sam izlagao. Moj rad se svidio Emiru Kusturici i on me pozvao da ove godine realizujemo tu ideju – rekao je Lacković.

Nakon otkrivanja spomenika, usledile su brojne kritike na društvenim mrežama. Mnogi smatraju kako ne odgovara poglavaru Crkve, dok neki smatraju kako je više nalik biću iz filmova naučne fantastike, poput predatora, prenosi Radio Sarajevo.

Zastupnik SDS-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, Dragan Mektić među prvima je prokomentarisao.

„Ako sam dobro shvatio ovo je umetnička skulptura blagopočinivšeg Patrijarha Pavla. Ovo je bruka i sramota i bogohuljenje”, napisao je Mektić na Tviteru.

Pored njega, brojni korisnici ove društvene mreže su prokomentarisali kako su shvatili ovu skulpturu. Brojne korisnike Tvitera skulptura Patrijarhu Pavlu podseća na likove iz horor filmova, u prvom redu Predator i Alien.

Patrijarh Pavle imao je sjajan smisao za humor, njegove anegdote ulepšaće vam dan

OGLAS

PARTNERI SAJTA


294 Shares
294 Shares
Share via
Copy link