Magazin Putovanja

2 idilična španska gradića porodicama nude hiljade € da se presele, a zauzvrat traže baš malo

spansko selo

Razmišljate li o tome da napustite svoje mesto prebivališta i potražite bolje uslove života negde drugde? Ako je odgovor potvrdan, imamo dobre vesti za vas!

Poslednjih nekoliko godina sve je više gradova širom sveta koji se suočavaju s demografskim padom ili nedostatkom radne snage, a da bi privukli nove stanovnike, mnogi su se odlučili za neobičnu strategiju – plaćanje novčanih podsticaja ljudima koji se odluče preseliti i živeti u njihovoj zajednici.

Španski grad Ponga i prekrasno mestašce Rubia su poslednji koji nude ovakvu primamljivu ponudu u nadi da će privući mnogo zainteresovanih osoba i podstaknuti razvoj lokalne zajednice.

Mesto koje vam plaća da tamo živite i uživate u prirodi

U severnim planinama Španije nalazi se grad Ponga, koji nudi zanimljivu ponudu za sve one koji su u potrazi za novim mestom za život.

Naime, lokalne vlasti su spremne platiti svakoj osobi koja se preseli u ovaj preslatki gradić čak 2970 evra, uključujući i bebe, kako bi podstaknule dolazak novih stanovnika i pokrenule lokalnu ekonomiju.

Ipak, postoji jedan uslov koji se mora ispuniti – novi stanovnici moraju se obvezati da će ostati u gradu najmanje pet godina. Srećom, Ponga je dom prirodnim lepotama i velikom prirodnom rezervatu, gde stanovnici mogu uživati u prekrasnim vidicima, pešačkim stazama, mestima za posmatranje ptica i avanturističkim sportovima.

Za ljubitelje sunca i mora, obližnja Costa Verde pruža predivne dane na plaži s kristalno čistim morem. Za sve one koji uživaju u užurbanom gradskom životu, najbliži grad Gijon nudi brojne mogućnosti za zabavu, istraživanje kulture i uživanje i lokalnoj gastronomiji.

Selidba u idilično selo

Ako ste pak ljubitelj hladnije klime, Rubia, maleno selo smešteno u Galiciji, španskoj autonomnoj zajednici na krajnjem severozapadu Pirenejskog poluostrva, takođe plaća ljudima 1827 evra da se tamo presele.

Ova je ponuda posebno zanimljiva za porodice s decom jer inicijativa ima za cilj povećati broj učenika u lokalnim školama. Naime, Rubia trenutno ima populaciju od samo 1400 stanovnika, stoga su dobrodošli novi stanovnici koji će pomoći u očuvanju i razvoju ovog mesta.

Svi oni koji se presele u Rubiji će uživati u netaknutom prirodnom okruženju, daleko od gradske užurbanosti i gužve. Selo se nalazi u blizini bajkovitog nacionalnog parka Serra da Enciña da Lastra, koji nudi mnoštvo pešačkih staza i vidikovaca s kojih se pruža spektakularan pogled na okolinu.

Osim toga, Galicija je poznata po bogatoj kulturnoj baštini i tradiciji, te nudi obilje kulturnih događaja i festivala tokom cele godine.

Primamljive ponude širom Evrope

Ovo nisu jedine primamljive ponude dostupne u Evropi. Krajem prošle godine Italija je objavila da će ljudima platiti 30.000 evra da se presele u jedno od ruralnih mesta koji se suočavaju s problemom depopulacije, a švajcarski gradić Albinen nudi porodicama više od 50.000 evra da dođu i tamo sviju svoje gnezdo.

Svi oni koji žele doći i živeti u Švajcarskoj od svog rada moraju biti mlađi od 45 godina, a dobjenu finansijsku potporu je potrebno uložiti u kuovinu nekretnine u minimalnoj vrednosti od 200.000 eura.

Za razliku od ovih mesta u Španiji, Italiji i Švajcarskoj, mnogi gradovi širom sveta suočavaju se s problemom prekomernog stanovništva pa je Japan nedavno objavio da nudi novac porodicama da se isele iz prenaseljene prestonice.

Počevši od aprila, svi oni koji žive u najgušće naseljenom delu Tokija, uključujući i samohrane roditelje, moći će dobiti 1 milion jena (7250 EUR) po detetu ako se presele u manje naseljena područja širom zemlje. Podsticaji se odnose na decu mlađu od 18 godina ili izdržavane osobe starije od 18 godina ako još pohađaju srednju školu.

Izvor: Putni kofer

Celo selo na prodaju za 250.000 €, ima 44 kuće, hotel, crkvu, školu i gradski bazen (VIDEO)

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

22 Shares
Share via
Copy link