Koronavirus Svet

Sud u Španiji osudio vlasti jer nisu obezbedili zaštitnu opremu medicinskim radnicima

Zdravstveni radnici u pokrajini Aragon u Španiji dobili su potvrdu suda da su vlasti krive jer im nije obezbeđena zaštitna oprema tokom epidemije koronavirusa.

Nažalost, reč je samo o potvrdi, jer se u presudi nigde ne pominju obeštećenja niti kazne za nadležne. U sudskoj presudi se navodi da je vlada Aragona ugrozila zdravlje i život zdravstvenih radnika i naređeno joj je da opremi sve javne i privatne zdravstvene ustanove potrebnom opremom.

Kako je javila Hina, to je prva ovakva presuda u Španiji, jednoj od zemalja koje su najviše pogođene epidemijom. U Španiji je u poslednja tri meseca više od 50.000 zdravstvenih radnika zaraženo virusom.

Presuda je donesena nakon što je sindikat pokrenuo tužbu.

Vlada Aragona je na suđenju tvrdila da je za nedostatak zaštitne opreme odgovorna vlada u Madridu, međutim sudila je bila mišljenja da je odgovornost bila na autonomnim vlastima pokrajine.

U Španiji je zaraženo 240.660 osoba, a izlečeno njih 150.400. Umrlo je više od 60 lekara i medicinskih sestara.

Izvor: 021.rs

Prvi put posle 6 nedelja dečja graja se vratila na španske ulice

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

580 Shares
580 Shares
Share via
Copy link