Prolećni dani su idealni za detoks organizma i unos vitamina kojima ćete se osvežiti i dodatno ojačati imunitet. Za ukusan domaći sok nije vam potrebno puno sastojaka, već biljke kojih ima na svakom koraku, posebno mesto među njima zuzima kopriva.
Kopriva raste gotovo svuda, ali ako je berete, gledajte da to bude što dalje od zagađenih područja.
Brojna blagotvorna svojstva za ljudski organizam
Najznačajnije je napomenuti da kopriva sadrži izuzetno velike količine gvožđa, što je samim tim čini savršenim saborcem protiv anemije.
Pored gvožđa, kopriva je bogata mineralima poput kalcijuma, magnezijuma, fosfora i sicilijuma.
Najbogatija je vitaminom C, međutim vitamin C se obradom u najvećoj meri gubi, a koprivu u svežem obliku gotovo je nemoguće konzumirati, naročito kada se napomene potencijalni problem sa probavnim sistemom, koji uzimanje sveže koprive može izazvati.
Poseduje antibakterijska, antivirusna, protivupalna, diuretička svojstva, smanjuje bol i zaustavlja krvarenje, piše Zadovoljna.rs.
Vitamini A, B2, B5 i K, u kombinaciji sa karotenom, lecitinom i brojnim amino-kiselinama, belančevinama i ugljenim hidratima čine koprivu sjajnom biljkom za mnoge zdravstvene probleme.
Ubrzavanjem izlučivanja tečnosti iz organizma, utiče na regulaciju krvnog pritiska, stimuliše rad jetre i pankreasa, pomaže kod oralnih infekcija, kao i oboljenja poput ekcema, akni i opadanja kose.
Pored svega toga, regulacija šećera u krvi, pomoć kod nesanice i nervoze značajne su pogodnosti koje nam ova biljka donosi.
Sok do koprive – potrebni sastojci:
- 40 vrhova mlade koprive
- 1 kg limuna
- 4 l vode
- 5 limuntusa (50 g)
- 4 kg šećera
Sok od koprive – priprema:
Ubranu koprivu dobro operite u hladnoj vodi nekoliko puta. U blenderu sameljite što sitnije i ostavite da odstoji u posudi.
Dobro operite limun s korom, iseckajte ga na četvrtine i izmiksujte u blenderu.
Usitnjenu koprivu i limun pomešajte, prelijte vodom, dodajte limuntus i dobro promešajte.
Mešavinu prekrijte krpom i ostavite da odstoji 24 časa. Onda koprive i limun procedite i dodajte šećer. Ostavite da odstoji uz povremeno mešanje. Kada se šećer rastopi, možete da napravite sok.
U frižideru u staklenoj flaši sok koristite sedam dana, ili zaledite u plastičnim teglama u zamrzivaču.
Izvor: Zadovoljna.rs
Pita sa koprivama, brz i lak recept za specijalitet koji vraća u detinjstvo
Dodaj komentar