Magazin Novi Sad

Počela seča stabala na Šodrošu uz pomoć policije, privedena jedna aktivstkinja (VIDEO)

policija-sodros
Foto: 192.rs.

Seča stabala na Šodrošu počela je jutros uz pomoć jakih policijskih snaga. Kordon policije obezbeđuje radnike Javnog preduzeća „Vojvodinašume“ i kineske kompanije CRBC koji planiraju da raskrče ovaj deo Ribarskog ostrva i Kameničke ade sečom 140 stabala.

Privredena je jedna ekloška aktiviskinja koja je pokušala da spreči seču drveća. Od jutros je posečeno već na desetine stabala, piše Danas.

Podsetimo, ekološki aktivisti poslednja dva dana pokušavaju da spreče seču stabala navodeći da radnici za ovaj posao nemaju dozvolu, kao i da je na ovom prostoru zabranjena seča sve do 1. avgusta zbog gnežđenja ptica.

Na terenu su juče bili i inspektori Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine koji nisu uočili nezakonitosti u ovom poslu.

Izvršni direktor za šumarstvo „Vojvodinašuma“ Marko Marinković rekao je juče da su oni samo izvršioci posla na Šodrošu na osnovu projekta pripremnih radova za izgradnju mosta.

Napomenuo je da je za seču označeno 140 stabala koja su određena u saradnji sa Inistitutom za nizijsko šumarstvo i Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode

Aktivisti su ih juče tokom dana demantovali pokrajinske inspektore koji su u svom saopštenju tvrdili da među odvojenim stablima za seču nema onih gde se gnežde ptice. Poslali su desetak fotografija koje pokazuju suprotno.

U saopštenju aktivista novosadskog Šodroš survajver kampa i Građanskog pokreta Bravo kažu da će pokrenuti pitanje pravne odgovornosti svih lica koja su juče, 22. marta, u svojstvu inspektora i stručnjaka Zavoda za zaštitu životne sredine potpisali lažne tvrdnje da nije prekršen zakon prilikom seče drveća na Šodrošu i Kameničkoj adi jer nije posečeno, niti je obeleženo za seču, drveće sa dupljama za gnežđenje ptica i hibernaciju slepih miševa.

„Na ovaj način su obmanuli javnost i opravdali primenu sile nad zakonom. Inspektori i službenici Zavoda za zaštitu prirode su šumarsko lovni inspektor Dragana Polić, Nataša Ružić iz pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine, te službenici Zavoda za saštitu prirode Alen Kiš i Ilija Miljković.

Na terenu je bio i stručnjak pokrajinskog sekretarijata za zaštitu prirode, dr Oliver Fojkar. Lažne tvrdnje u izveštaju da se ne krši zakon o zabrani seče jer nisu uočene duplje je poslužio kao uvod današnjoj seči drveća uz veliko prisustvo policije.

Seča je, nakon više meseci i otpora aktivista, počela u utorak, ali je zaustavljena nakon otpora aktivista i insistiranja na tome da se krše propisi jer je seča izričito zabranjena do 1. avgusta“, navode iz ovih organizacija.

Novi Sad proglašen za evropski grad šuma, dan kasnije započeo seču drveća na Šodrošu (VIDEO)

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
63 Shares
Share via
Copy link