Srbija

SNS pobedio u Pećincima, opštini u kojoj su iz vrtića bila ispisana deca opozicionara

izbori
Izvor: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Srpska napredna stranka je na teritoriji Vojvodine dobila ubedljivo najviše glasova u Pećincima, opštini u kojoj su iz vrtića bila ispisana deca opozicionara.

U Pećincima je SNS dobio 70,21 odsto glasova na parlamentarnim, a još više – 70,23 odsto glasova na pokrajinskim izborima, piše 021.

Na drugom mestu po podršci naprednjacima na izborima je Opština Žabalj, gde su naprednjaci osvojili 68,72 glasova za parlamentarne i 67,46 odsto glasova na pokrajinskim izborima, pokazuju preliminarni podaci.

Najslabiju podršku naprednjacima na izborima, posmatrajući teritoriju APV, dali su meštani Kanjiže, gde je dominantno mađarsko stanovništvo. SNS je u Kanjiži osvojio 22,14 odsto glasova, preliminarni su podaci RIK-a.

Podsetimo, deca koja su pohađala vrtić u Pećincima izbačena su iz istih prošle godine nakon što su njihovi roditelji, inače članovi Demokratske stranke, učestvovali u protestima poljoprivrednika.

Deca mesecima nisu išla u vrtić. Meštani i predstavnici opozicije kao odgovornog za ovu situaciju imenuju lokalnog poverenika SNS-a Milorada Pantića.

Da je došlo do kršenja zakona i diskriminacije dece utvrdili su i Ministarstvo prosvete, Zaštitnik građana i Poverenica za zaštitu ravnopravnosti. Poverenici je pritužbu uputila Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A 11, nakon čega je utvrđena diskriminacija dece.

Deca su u vrtić vraćena tek avgusta ove godine, što je opozicija protumačila kao pokušaj SNS da se “opere”.

Ta taktika im je za izbore, čini se, upalila.

Rezultate izbora po opštinama možete da pratite na sajtu RIK.

IZBORI 2023: Izborna lista Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane ima apsolutnu većinu sa 47,24 odsto glasova

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link