Magazin Srbija

SNS ima nekretnine vredne 224 miliona dinara, od tržnih centara do luksuznog salaša

sns-vucic-za-nasu-decu
Foto: Tanjug/Alo!

Na Paliću, na oko 200 metara od granice sa Mađarskom, okružen njivama nalazi se salaš sa bazenom u vlasništvu vladajuće stranke. To je samo jedna od četiri lokacije na kojima SNS ima nekretnine vredne ukupno 224 miliona dinara, otkriva CINS.

Osim za potrebe stranke, nekretnine mogu da služe kao jemstvo za kredit, a bez obzira da li ih je kupila svojim ili novcem građana, stranka može i da ih proda.

Istraživanje CINS-a pokazuje kako je SNS od stranke bez nekretnina po dolasku na vlast, postao vlasnik građevinskih objekata i zemljišta vrednosti iznad 224 miliona dinara.

Vladajuća partija je 2014. po hitnom postupku izmenila Zakon o finansiranju političkih aktivnosti čime je strankama omogućeno da kupuju nekretnine i novcem iz budžeta. Ipak, iako partije formalno prijavljuju da li su nekretninu kupile javnim ili privatnim novcem, u praksi je to teško kontrolisati, smatraju sagovornici CINS-a.

SNS je ovaj vojvođanski salaš platio nešto više od 7,1 milion dinara u julu 2019. godine. Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, u pitanju su objekti površine skoro 700 kvadrata.

Sve SNS nekretnine

Naprednjacima pripadaju prostorije na Novom Beogradu, u tzv. Starom Merkatoru, gde se nalazi sedište stranke. Te prostorije su pripadale firmi Vetfarm koja je otišla u stečaj pa ih je konzorcijum od 27 ljudi, uglavnom iz Kruševca, na čelu sa tadašnjim lokalnim odbornikom SNS-a Veliborom Jovanovićem, na licitaciji kupio za oko 250 hiljada evra.

SNS-u su ih donirali 2017. godine, ali cena tog poklona je daleko premašila dozvoljenu vrednost, zbog čega Agencija za sprečavanje korupcije ispituje čitav slučaj.

Međutim, nedugo nakon salaša u Subotici, u avgustu 2019. naprednjaci su u Starom Merkatoru kupili još jedan poslovni prostor, od 418 kvadrata. Za to su, prema podacima Državne revizorske institucije, platili 43,5 miliona dinara.

U pitanju je nekoliko kancelarija u kojima se nalazila firma Beolink. Vlasnica prostora bila je supruga direktora te firme, Saše Stojkovića, koji kaže da je kupoprodajni ugovor potpisan sa Vučićem.

Na istoj adresi, SNS je postao vlasnik još jednog prostora – od 268 kvadratnih metara, koji su 2020. stavili pod hipoteku kod Halk banke.

SNS ima još jednu nekretninu kod granice sa Rumunijom, u Srpskoj Crnji, gde je vladajuća stranka vlasnik prizemnog tržnog centra.

Prema podacima sa katastra nepokretnosti objekat se prostire na 384 kvadratnih metara, a stranka poseduje i poljanu iza objekta. Međutim, osim šestosobnog lokala u kom je smešten Opštinski odbor stranke, SNS nije vlasnik ostalih lokala u tržnom centru.

SNS je u februaru 2016. postao vlasnik i lokala u Kruševcu. Naime, Velibor Jovanović je predvodio konzorcijum od 20 građana koji je kupio prostorije u Balkanskoj ulici u centru ovog grada, a dva meseca kasnije ih je donirao SNS-u. Prostorije su u vreme kupovine vredele nešto više od 13 miliona dinara.

Tekst u celosti pročitajte na sajtu cins.rs.

Luftika

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Požurite dok gorivo opet ne poskupi, pa kupite par kanistera i za ostalo sami uključite maštu.Šteta za nekretnine i luksuz u njima, ali ako je njihovo, i nije neka šteta.

OGLAS

PARTNERI SAJTA


213 Shares
213 Shares
Share via
Copy link