Magazin

Nemaš rezultate i hvataš na patetiku, a kad nemaš podršku na razglas i pirotehniku

Nakon aplauza zdravstvenim radnicima Srbije u 20 sati, pet minuta nakon toga u gradovima širom Srbije građani su lupanjem u šerpe, muzikom i petardama, izrazili svoje nezadovoljstvo u akciji „Bukom protiv diktature“, a po prvi put u 20.30 sati oglasili su se i oni koji su želeli da pruže podršku vlastima Srbije.

Na Banjici i u još nekim delovima Beograda u 20.30 je bilo vatrometa, uzvika u znak podrške vladajućem bloku i predsedniku Aleksandru Vučiću, a na krovovima pojedinih zgrada i terasama instalirano je snažno ozvučenje.

Protivnici i pristalice vlasti večeras su se u Novom Sadu prepucavali preko terasa i prozora svojih stanova, emitovanjem i slanjem različitih poruka.

Prvo je, kao i svako veče, u 20 sati usledio aplauz koji građani upućuju zdravstvenim radnicima koji se bore protiv pandemije kovida-19.

Potom se, pet minuta kasnije, začulo lupanje u šerpe, što je način na koji gradjani nekoliko poslednjih večeri izražavaju protest protiv aktuelne vlasti.

U 20.30 se u više delova grada začulo sa snažnih razglasa: „Hej, hej, Đilase, vrati pare, lopove“, nakon čega se, kao odgovor, ponovo začulo lupanje u šerpe.

Na ovu akciju podrške vlastima juče je pozvao poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Đukanović, a poziva je bilo i na društvenim mrežama.

Akcija je očigledno zamišjena kao pandan akciji „Digni glas: Bukom protiv diktature“.

Policijski čas i selektivna pravda

Narodni poslanik Demokratske stranke Balša Božović izjavio je da od ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića zahteva da mu, kao narodnom poslaniku i članu Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, „pod hitno da informaciju koliko je osoba privedeno zbog sinoćnjeg organizovanog divljanja huligana u vreme zabrane kretanja, kada su na krovovima više desetina zgrada u Beogradu, Novom Sadu i drugim gradovima u Srbiji organizovane bakljade“.

„Ovom bahatom demonstracijom sile i organizovanjem navodne samopodrške Srpska napredna stranka je pljunula u lice svim građanima Srbije koji strpljivo i disciplinovano skoro dva meseca sede u svojim kućama verujući svojoj državi i struci i uvereni da će tako sačuvati zdravlje i živote svojih najbližih“, naveo je Božović, a preneo N1.

Božović je pitao koliko krivičnih prijava je podneto protiv osoba koje su „koristeći opasna pirotehnička sredstva na krovovima zgrada u kojima žive naši sugrađani izazvali opštu opasnost“.

„Ko je organizovao ove huligane, ko ih je opremio, ko im je dao nalog da na ovakav način uznemire naše građane koje vlast koja siledžijski demonstrita silu i uteruje strah u kosti dodatno uznemirava i maltretira, kao da im brige zbog pandemije i svega što ona sa sobom nosi nisu dovoljne“, upitao je Božović.

On se zapitao i „od kada se divljanje huligana naziva podrškom bilo čemu“.

„Kako su građani postali neprijatelj vlasti? Gde još vlast organizuje nasilne proteste protiv građana? Kome se inatite, gospodo, kada imate samo jedan jedini zadatak – da tokom pandemije čuvate zdravlje, živote, poslove i mir naših ljudi? Sila vam je važnija od toga. Nemojte da se opečete o tu vatru kojom se igrate“, zaključio je Božović u saopštenju.

Protesti protiv diktature se podigli u 30 gradova Srbije. A to je tek početak

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

1.7K Shares
1.7K Shares
Share via
Copy link