Magazin Srbija

Protesti protiv diktature se podigli u 30 gradova Srbije. A to je tek početak

Jedna mala akcija na društvenim mrežama za samo 2 dana se transformisala u masovne proteste u Srbiji. Građansku akciju “Bukom protiv diktature” pokrenuli su inicijativa Ne davimo Beograd i Građanski front, a brzo je prerasla u sveopšti protest.

– Veoma je bitno da dignemo glas i u teškim trenucima kada se nalazimo u svojim domovima zbog policijskog časa. Jako smo zadovoljni, a narednih večeri očekujemo i veći odziv – kaže za Danas Vjekoslav Vuković, član Inicijative Ne davimo Beograd

Ovaj način izražavanja protesta podrazumeva da se svako veče u 20 sati i 5 minuta, posle aplauza za one koji su u prvim redovima borbe protiv virusa, pravi što veća buka lupanjem u šerpe i lonce, duvanjem u pištaljke i na sve druge načine, kako bi se izrazio bunt protiv ove vlasti, načina na koji vlada i na sraman način koristi vanredno stanje uvedeno zbog virusa.

Prema podacima Ne davimo Beograd i ostalih članica Građanskog fronta, koje su se priključile ovoj akciji, u nedelju se buka pravila u osam gradova (Beograd, Kraljevo, Niš, Požega, Valjevo, Vlasotince, Kula i Apatin), a pridružili su se i Novi Sad, Subotica, Smederevo, Lazarevac, Čačak.

Građani su se, kako kažu iz Inicijative, javili iz ne manje od 30 gradova širom Srbije.

– Ovo je poziv svim građanima da vrše pritisak na ovu kriminalnu vlast svim sredstvima. Inicijativa Ne davimo Beograd smatra da na sve načine moramo da se borimo i protestima, bukom, akcijama, tužbama i prijavama i razgovorima, na ulici, sa prozora, u mesnim zajednicama … Želimo da ohrabrimo ljude da se suprotstave uvođenju diktature, ali i da pokažu drugima da je ovakvo stanje neodrživo, kad su naši glasovi ućutkani terorom SNS mašinerije na svakom koraku – objašnjava Vuković cilj ove akcije.

Na pitanje dokle će se lupati, on kaže da samo lupanje i buka nisu ni cilj ni želja.

– To je samo sredstvo kojim se služimo sada kada su nam druga sredstva nedostupna. I baš zato što se nalazimo u teškom trenutku kada su nam građanska prava sužena, moramo pokazati da se ne mirimo da činjenicom da nam društvo ponire u diktaturu – navodi on.

Pravljenje buke lupanjem u šerpe i lonce podseća na bunt iz devedesetih kada se to radilo u 19 i 30 kada je počinjao Drugi dnevnik.

Ucurivanje Vučiću nije ništa novo, vladarima su titrali Jova Zmaj, Đura Jakšić, Sterija…

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

330 Shares
330 Shares
Share via
Copy link